Bahar: Kırk ceket giyenler

‘Bahar’ın Bahar’ı bize bu hafta hem evde hem işte yetersiz hissettirilenlerin, özellikle kadınların bolca özdeşlik kurabileceği bir bölüm izletti. Artık bir seçim yapması konusunda köşeye sıkışan Bahar bu bölümde asistanlıktan istifa etme kararı aldı

Kültür Sanat 13 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Geçen bölümde Bahar (Demet Evgar) Müfit Kayacan’ın konuk oyuncu olarak canlandırdığı aksi ve zengin hasta Cihan’ın nazını çekmekle kalmamış, bölümün sonunda ona kalp masajı yaparken şok yemişti. Bu kazanın nedeni Bahar’ın o sırada kocasının ihanetine dair ufak bir ayrıntıyı fark etmesiydi. Yeni bölümde Bahar kendine geldi; hayatını kurtardığı Cihan’ın şivesi azaltılmış övgülerini topladı (e hali yok adamın tabii).

İyi polis mi kötü polis mi?

Fakat asistanlığının geneline bakınca durum iç açıcı değil. Bahar üst üste yaptığı hatalardan ötürü uyarı aldı. Bu hataların kimi çaylak olmasından kimi uğradığı zorbalıktan kimi de duygularıyla hareket etmesindendi. Bu bölüm Bahar’ın iyi niyeti artık ayağına dolandı. Önceki bölümlerde öngördüğümüz gibi bir mesleği akılla mı yapmak gerekir duygularla mı teması bu kez ana temamızdı. Bu sorunun hekimlikte ekstra önemi var tabii ki. Biz de düşündük, ikisinden birini seçmek yerine bir denge tutturmak mümkün müdür?

Yol arkadaşlarımız

Asistanlıkta yetersiz hissettirilen Bahar’ın verdiği tek savaş bu değil. Eşi Timur (Mehmet Yılmaz Ak) ve onun annesi, evdeki işlerin bir ucundan tutmadığı gibi babalık ve babaannelikten de muaf olduklarını sanıyor. Arka taraflarını yumuşak yüzeylere yaymaya alışmış bu ikili evle ilgili eksiklerin suçunu Bahar’ın kariyerine yıktı ve Bahar, ev cephesinde de yetersiz sayıldı.

Suratsız ama yufka (daha ziyade lavaş) yürekli Cihan’ın dediği gibi, insan kırk ceket birden giyemezdi. Kadınların bir sürü ceketi aynı anda giyebildiğini söyleyen Bahar, sorunun zaten aynı anda giyme vazifesi olduğunu henüz göremedi ve istifa etme kararı aldı. Oysa çözüm insanın (konu özelinde kadınların) kırk ceketi yol arkadaşıyla bölüşerek giymesi.

Dizi yansıması

🔴 Cihan Bey’in parasından ve nüfuzundan ötürü hastane çalışanlarını hakir gören tavrı, geçen bölümden sonra sağlık sektöründeki izleyiciler tarafından eleştirilmişti. Hekimlerin itibarsızlaştırıldığı son yıllarda böyle sahneler artık dikkat çekiyor. Fakat Bahar ona bir insanlık aşısı yapınca Cihan “Doktorlar bundan sonra başımın tacı” kıvamına geldi. Ağamıza bir şeyi beğendirebildik.

🔴 Emekçileri hakir gören bir diğer isim Bahar’ın sevimsiz kaynanası Nevra (Hatice Aslan) malum. Bu bölüm Nevra’nın kaprislerine dayanamayan gündelikçi kadın hem isyan hem istifa etti. Para ve çiğlik birleşince, nazının çekilmesi gerektiği hezeyanına kapılanlarınızı Yaşar Usta’ya havale ediyoruz beyim!

🔴 Bu bölüm Aziz Uras (Demirhan Demircioğlu) babası Timur’la yemek yediği, halı sahaya gittiği, teknede dertleştiği bir akşam geçirdi demek isterdik ama bunları hocası Doktor Evren’le (Buğra Gülsoy) yaptı. Babası hocası, hocası da babası gibi davranan Aziz Uras sayesinde diyoruz ki Evren ve Bahar arasındaki müstakbel ilişki en azından bir cepheden onay alacak.

🔴 Doktor Evren’den gidelim. Evren’in her an kavgaya hazır olması, dizinin dayatmaya çalıştığı gibi onun havasına hava katmıyor. Hem oldukça gereksiz bir ayrıntı hem de Evren mafyatik bir jön değil, hasar almaması gereken elleriyle iş yapan bir cerrah neticede.

🔴 Gelelim en sevilen repliğe. Bölümün açılışında Bahar’ın sarf ettiği cümle bir şeyler için mücadele veren herkese gelsin: “Bir dik duruşun kaç yenilgi, kaç gözyaşı, kaç kalp ağrısı ettiğini bilemezsin.”

🔴 Demet Evgar’ın ağzından şiir dinlemeyi pek sevmiştik. Bahar bu kez Birhan Keskin dizeleriyle gönlümüzü okşadı.

Gözden kaçmayan detaylar:

🔴 Bahar, bir dördüncü evre kanser hastasını tedaviyi kabul etmesi için iknayla görevlendirilmişti. Yine olanca şefkatiyle bunu başarmaya çalıştı. Bahar’ın sadece kendi hayatına değil, başkalarının hayatına da getirdiği baharı konuşmaktan gözümüzden kaçan detay, ‘Kızıl Goncalar’daki ötenazi detayına benziyor. Tedaviyi reddetme hakkı olan birini tersine ikna çabası insanlık namına bir çaba olsa da kişinin iradesine rağmen var olan bir çaba. Buyurunuz münazaraya.

🔴 Bahar’ın asistanlığa başlamasıyla birlikte farklı hasta profilleri tanıyacağız ve dizi ‘Doktorlar’a mı dönecek diye düşünüyorduk ki Bahar istifa etme kararı aldı. Mesleğine er geç döneceğini biliyoruz; sonuçta ilham veren bir hikâye olarak yola çıktı. O noktada kurgunun tek bölümlük hastalara yaslanıp yaslanmayacağını göreceğiz.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  MF Yapım
Yapımcı: Asena Bülbüloğlu
Yönetmen: Neslihan Yeşilyurt
Senaryo: Ayça Üzüm, Atasay Koç
Müzik: Aytekin Ataş
Oyuncular: Demet Evgar, Buğra Gülsoy, Mehmet Yılmaz Ak, Ecem Özkaya, Elit Andaç Çam, Demirhan Demircioğlu, Nil Sude Albayrak, Alisa Sezen Sever, Hasan Şahintürk, Sena Mia Kalıp, Sonat Tokuç, Devrim Kabacaoğlu, Ege Erkal, Uygar Özçelik, Füsun Demirel, Hatice Aslan, (konuk) Müfit Kayacan, Yeşim Çelebi, Efe Halil Ürgen, Elif Tat, Pınar Güntürkün.

Bahar: Hayat reçetesiBahar: Hayat reçetesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.