Dizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Herkes kan kusuyor

‘Kızılcık Şerbeti’nde kara bulutlarımız dağılmadı. İsimleri kara para aklamaya karışan sosyal medya ünlülerine gönderme olan Umut’un maceraları gözaltıyla sonuçlandı. Adalet savaşçısı Kıvılcım’ın savaşması gereken kişi bu kez sevgili Ertuğrul çıktı.

Kültür Sanat 3 Şubat 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Geçen bölümü, Ünalların en düzgün bireyi Mustafa’nın da (Emrah Altıntoprak) zıvanadan çıkmasıyla kapatmıştık. Çocuğunun kendisinden olmadığından şüphelenip DNA testi icat edilmemişçesine Nilay’dan (Feyza Civelek) boşanmaya kalkmıştı. Yeni bölümü Mustafa’nın Nilay’ı evden kovmasıyla açtık. Kalp krizi sonucu kaldırıldığı hastaneden dönen Abdullah babaysa (Settar Tanrıöğen) bu meseleyi duyunca ayağının tozuyla yine fenalaştı.

Buzdağının altı

Sosyal medya ünlülerinin gösterişli hayatlarıyla ortaya çıkan buzdağının kara para dolu kısmına Umut karakteriyle yapılan gönderme beklenen yere bağlandı. Görmemişliğin getirdiği akıl tutulmasıyla hiçbir şeyden şüphelenmeyip bu yolda heba olan Umut (Serkan Tınmaz), işvereni sırra kadem basınca tutuklandı. Umut’un fakirliğini yüzüne vurup duran Fatih de Eminönü’nde bir kilo kına alırken görüntülenmiş diyorlar.

Kıvılcım’ın (Evrim Alasya) ilişkilerden yana şansı yaver gitmiyor. İlk eşi kaypak Kayhan’dan (Soydan Soydaş) sonra Ünalların diğer düzgün bireyi Ömer’le (Barış Kılıç) huzuru bulacak dedik, baloncuğa takıldık. Tıpkı Ömer gibi aydın bir mütedeyyin, ama daha entelektüel ve daha beyefendi bir Ertuğrul (Kayra Şenocak) var dedik, öğrendiklerimiz karşısında Kıvılcım’la birlikte biz de şok olduk. Ertuğrul’un uzun zamandır kendisini taciz ettiğini söyleyen bir çalışanı, Kıvılcım’ın genç kadınlara uzattığı yardım elini bu kez kendisi için istedi.

Dizi yansıması

🔴 Ertuğrul karakterinin tacizci birine ani dönüşü izleyici tarafından özensizlik olarak eleştirildi. Nazikliğiyle ve iyiliğiyle nam salmış Ertuğrul’un karanlık yüzüne yönelik sinyaller ufaktan verilmeye başlansaydı daha tutarlı olurdu diyenler haklı. Fakat Ertuğrul’un bu şekilde yansıtılmış olması, kusursuz görünen insanların bile asıl yüzünü bilemeyeceğimiz gerçeğiyle uyumlu aslına bakarsak. Bir diğer yorumsa Ertuğrul’un bunları kendi kurguladığı, hâlâ Ömer’i seven Kıvılcım’a bir oyun oynadığı yönünde.

🔴 Geçen bölümde sosyal medyadaki ününe devam etmek için okumaktan vazgeçen gencimiz bu bölüm, başına gelenlerden ötürü sosyal medyayı bırakıp okuyacağını söyledi. Bu sahne, şaşaa dolu hayatlar vadettiği düşünülen sosyal medya ününün arka yüzünü göstermesi bakımından yerindeydi. Bununla birlikte bazı izleyicilerden tepki geldi: Sosyal medyayla uğraşanlar eşzamanlı olarak okuyamaz mı? Aslında sorun, günümüz ekonomisinde okumanın ve çalışmanın değeri kalmadığı için gençlerin de bu yöndeki umutlarının yitmiş olması.

🔴 Bir zamanlar başrollerimiz olan Doğa ve Fatih (Sıla Türkoğlu, Doğukan Güngör), Doğa’nın intikam almak için Fatih’le yeniden evlenmesinden sonra arka plana itilmişti. Bu bölüm Doğa, Fatih’i hâlâ sevdiğini ve boşanmak istemediğini söyledi. Bizler daha bu şoku atlatamadan, karşılığında Fatih’in ayrı eve çıkmayı bile kabul etmemesiyle saçımızı başımızı yolduk. Sosyal medyada Fatih’in toksikliğe varan seviyede anneci olmasını Oedipus kompleksi olarak yorumlayanlara katılasımız geliyor. Tüm bunlar umuyoruz ki Doğa’nın planının bir parçasıdır diyerek saflık seviyemizi belli etmiş olalım.

🔴 Yaşam tarzı ve yaş farkından ötürü kimseden destek göremeyen Abdullah ve Alev (Settar Tanrıöğen, Müjde Uzman) de kötü zamanlar geçiriyor. Abdullah’ın eşinden boşanmasının bir yıl sürebileceğini öğrenen Alev, bekletilen kadın konumunda olmak istemediğini söyleyerek Abdullah’tan ayrıldı. İzleyicinin tüm tepkisine rağmen senaristlerin bu ilişkiyi ısrarla yazmaya devam etmelerinin nedeni, zaten yürümeyeceğini göstermek miydi acaba?

🔴 Abdullah ve Alev’den sonra dizinin gençleri Metehan ve Çimen’e de (Rahimcan Kapkap, Selin Türkmen) yaşça büyük partnerler yazılınca izleyici zıvanadan çıktı. Romantik ilişkiler nasıl yazılırsa izleyici daha da çıldırır temalı sosyal deneyin bir parçası olduğumuzu hissediyoruz. Ama Metehan ve Çimen’in çift olmasını isteyenleri anlamıyoruz; şu iki ailede çapraz sevgili olmayan birileri kalıversin yahu. Bir dizide de kadın ve erkek dümdüz arkadaş olsun.

Gözden kaçmayan detaylar

🔴 Hem Kıvılcım üzerinden verilen toplumsal mesajlarla hem Görkem (Özge Özacar) üzerinden muhafazakâr mahalle baskısının eleştirilmesiyle demiştik ki dizi, tonunu hâlâ koruyor. Fakat bu pek kalıcı olamayacak gibi. Dizi tam eski tadını yakalıyor derken öbür bölüm entrikalı herhangi bir diziye dönüşüyor. Eski tat dediysek, diziler elbet yön değiştirebilir, ton da değiştirebilir; ama dizinin zayıflamasına neden olursa bari eski tadı kalsaydı deme hakkımız da doğar. Senaristlerinin aynı olmasının verdiği algıya da dayanarak ‘Kızılcık Şerbeti’ iyice ‘Yasak Elma’ya mı dönecek diyorduk; şu an dizi gerçekten de ‘Yasak Elma’nın son dönemlerindeki örüntüyü takip ediyor: Dizimiz senaryoya, biz diyelim üç siz deyin beş bölüm sonra çıkacağı belli olan doldurma karakterler katma döneminde.

50. bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: “Ketche” Hakan Kırvavaç
Senaryo: Melis Civelek, Zeynep Gür
Müzik: Ece Ölçer, Serkan Ölçer
Oyuncular: Evrim Alasya, Barış Kılıç, Settar Tanrıöğen, Aliye Uzunatağan, Sibel Taşçıoğlu, Sıla Türkoğlu, Müjde Uzman, Ceren Yalazoğlu, Doğukan Güngör, Feyza Civelek, Serkan Tınmaz, Emrah Altıntoprak, Kayra Şenocak, Selin Türkmen, Yiğit Kirazcı, Rahimcan Kapkap, Soydan Soydaş, Sevim Erdoğan, Özlem Çakar Yalçınkaya, Gizem Yanık, Bahtiyar Memili, Murat Ercanlı, Sema Öztürk, Özge Özacar.

Dizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Aşk tanrısı Eros ağlıyorDizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Aşk tanrısı Eros ağlıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.