Balkan Naci İslimyeli’nin resmi hala koynumuzda!

Geçen yıl 75 yaşında aramızdan ayrılan ressam Balkan Naci İslimyeli ölüm yıldönümünde Piramid Sanat'ta anıldı. Anmaya ilgi yoğundu. Sanatçıyla ilgili olarak yapılan konuşmalarda İslimyeli'nin eserlerinde tabu konuları nasıl serinkanlılıkla tartışmaya açtığı anlatıldı.

Kültür Sanat 17 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Sanat dünyamızın önemli ressamlarından biriydi Balkan Naci İslimyeli. Risk alır, yeniliğin peşinden koşar ama gelenekle de bağını koparmazdı. Tabu görülen ya da yüzleşilmesi zor gelen olgular, temalar üzerine büyük bir serinkanlılıkla yaklaşıp eserler üreterek zihnimizi açardı. Resimden edebiyata hatta sinemaya uzanan geniş bir alanda sanat üzerine kafa yoran ve bunu da eserlerine yansıtan bir sanatçıydı.

Geçen yıl 14 Nisan’da akciğer kanseri tedavi görürken 75 yaşında yaşamını yitirmişti. Bir yıl geçti onu kaybedeli. İslimyeli’nin  sanat ve düşün hayatımıza yaptığı katkılar hala hafızalarda tazeliğini koruyor. Sanki onun yaşamını yitirmesi hala kabullenilmiş değil.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Piramid Sanat (@piramidsanat)’in paylaştığı bir gönderi

‘Bizi yüzleşemediklerimizle yüzleştirdi’

Ölümünün birinci yıl dönümünde Piramid Sanat’ta onu anmak için bir toplantı yapıldı. Erkan Doğanay’ın moderatörlüğünü yaptığı anma etkinliğinde İslimyeli’yle uzun yıllardır tanışan, beraber çalışan isimler sanatçıyı anlattı. İslimyeli’nin de öğretim üyesi olduğu Işık Üniversitesi’nden Prof. Dr. Eva Şarlak, sanatçılar Günseli Kato ile Şermin Kıvanç Seval ve İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nedret Öztokat Kılıçeri etkinlikte konuşan isimlerdi.

İslimyeli’yi anmak için bir araya gelenler Piramid Sanat’a sığmadı. Oturacak yer kalmayınca birçok insan büyük bir tevazu içerisinde ayakta konuşmaları dinledi. Kılıçeri, “Her yeni sergisinde yeni şeyler denedi. Riskler aldı” diye anlattı İslimyeli’yi. Eva Şarlak ise “Bizi yüzleşemediğimiz gerçeklerle yüzleştirirdi, her şeyi sorgulardı” dedi.

Türk resim sanatı bir devini, Balkan Naci İslimyeli’ni kaybettiTürk resim sanatı bir devini, Balkan Naci İslimyeli’ni kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.