Pablo Picasso’nun ilham perisi 101 yaşında öldü

Pablo Picasso'nun en büyük ilhamlarından biri olan ressam Françoise Gilot 101 yaşında hayatını kaybettti. Fransız ressam Manhattan'da öldü.

Kültür Sanat 9 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Françoise Gilot'nun eserleri dünyaca ünlü müzelerde sergileniyor.

Pablo Picasso’nun büyük ilham kaynağı ve aşkı Françoise Gilot hayatını kaybetti. Kariyeri, kendisinden çok daha yaşlı olan Pablo Picasso ile yaşadığı romantik ilişkinin gölgesinde kalan ressam Françoise Gilot, 101 yaşında hayatını kaybetti. Kalp ve akciğer rahatsızlığı bulunan ressam Françoise Gilot, New York, Manhattan’da tedavi gördüğü bir hastanede hayatını kaybetti. Ressamın vefatını kızı New York Times’a verdiği demeçle doğruladı.

Pablo Picasso ile restoranda tanışmıştı

Pablo Picasso’nun eserlerine ilham olan Françoise Gilot, Parisli zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Gilot, 21 yaşındayken bir restoranda kendisinden 40 yaş büyük Picasso ile tanıştığında kendini çoktan ressamlığa adamıştı. Hareketli bir aşk hayatı olan Pablo Picasso’yu terk eden tek kadın olan François Gilot, ünlü ressam Pablo Picasso’ya “İnsanların seninle ilgileneceğini mi sanıyorsun? Hiç ilgilenmeyecekler, gerçekten, sadece kendin için. İnsanların senden hoşlandığını düşünsen bile bu sadece bir tür merak olacak” dediğini hatırlıyor.

Pablo Picasso, François Gilot’nun on yıllık ilişkilerine dair 1964 tarihli anı kitabı ‘Picasso ile Yaşamak’ kitabınının basımı ve dağıtımını engelleme girişimlerinde başarısız oldu. Kitap yayınlandıktan sonra uluslararası bir bestseller haline geldi. Büyük ses getiren kitap 2019’da New York Review Book Classics tarafından yeniden basıldı.

François Gilot, sanatını gölgede bırakıp onu sosyal bir şöhret haline getiren bu ilişkiden sonra Pablo Picasso galerilere eserlerine yer vermeme için baskı yapmıştı. Picasso gibi sanat dünyasında tartışmasız bir otoritenin bu gibi engellemelerine rağmen Françoise Gilot kararlı bir biçimde kariyerini yeniden inşa etti. Gilot’nun halihazırda New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi ve Modern Sanat Müzesi ile Paris’teki Centre Pompidou da dahil olmak üzere bir düzineden fazla ünlü müzede eserleri sergilenmeye devam ediyor. Gilot’nun 1965 tarihli bir portresi çalışması olan ‘Paloma à la Guitare’, 2021 yılında çevrimiçi bir açık artırmada 1,3 milyon dolara satılmıştı.

2023'ün müzeler gündemi Picasso: New York, Paris ve Madrid'deki müzelerde onun sergileri olacak2023’ün müzeler gündemi Picasso: New York, Paris ve Madrid’deki müzelerde onun sergileri olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.