Devletin kayıtlarında yanlışlıkla ‘öldü’ 12 gün sonra tekrar ‘dirildi’: Yeniden doğmuş gibiyim
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 18 silah arkadaşıyla Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun'a geldiği Bandırma Vapuru'nun benzeri olan Bandırma Gemi Müzesi'ni son 5 yılda 1 milyon 660 bin kişi ziyaret etti.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 silah arkadaşıyla 19 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Samsun’a geldiği Bandırma Vapuru’nun benzeri olan Bandırma Gemi Müzesi büyük ilgi görüyor. 2001 yılında yapılan ve 18 Mayıs 2003’te müze olarak hizmete giren Bandırma Gemi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi’ni yıl başından bu yana 45 bin ziyaretçi gezdi. Son 5 yılda müzeyi gezen ziyaretçi sayısı ise 1 milyon 660 bine ulaştı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Sabancı Vakfı iş birliği ile yapılan çalışmayla Bandırma Gemi Müzesi, “www.samsun.bel.tr” ve “www.sabancivakfi.org” adreslerinden sanal olarak da ziyaret edilebiliyor. Bandırma Gemi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi’nde Atatürk’ün doğum gününü 19 Mayıs olarak kabul ettiğine dair belgenin sureti bulunuyor. Lozan Barış Antlaşması’nın 1923 yılı Osmanlıca orijinal baskısı ise müzenin en önemli tarihi belgelerinden birini oluşturuyor.
Gemi müzede ayrıca Atatürk’e ait orijinal Belçika yapımı Nagant marka beylik tabancası Dolmabahçe Sarayı’nda ve Savarona Yatı’nda giydiği kıyafetlerin replikaları, Atatürk’ün vefat raporu, vasiyetnamesi ve vasiyetnamenin noter onayı Cumhuriyet arşivinden alınan sureti, yaşamı boyunca kaleme aldığı 14 kitaptan örnekler de yer alıyor.