Banksy 14 yıllık hasreti sonlandırıyor

Banksy tam 14 yıl sonra ilk kişisel sergisini yarın açacak. Glasgow'da açılacak sergide gizemli sanatçının 25 yıldır imza attığı çalışmalar ve bu çalışmaların perde arkası sergilenecek. Kimliği bilinmeyen sanatçının sergisinin şimdiden büyük ilgi görmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Kültür Sanat 17 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Banksy'nin Glasgow'daki sergisi 14 yıl aranın ardından bir ilk olma özelliği de taşıyor.

Banksy yıllar sonra sergi açıyor. Gizemli sanatçı 14 yılın ardından yeni bir sergisiyle Glasgow’da. Sergi yarından itibaren İskoçya’nın Glasgow şehrinde bulunan Modern Sanat Galerisi’nde Banksy hayranlarının ilgisine sunulacak Bu tarihi açılışın çok sayıda katılımcıyla gerçekleşmesi, serginin de devam eden günlerde yoğun ilgi görmesi bekleniyor.

Banksy 25 yıllık retrospektifini sergileyecek

Banksy 25 yılı aşan duvar resmi kariyerinin bir yansıması olan sergiye ‘Kes ve Koş: 25 Yıllık Emek’ adını uygun görmüş. ilk kez 2004 yılında Brighton’daki Prince Albert Bub’ın duvarında yer alan ‘Kissing Coppers’ çalışmasıyla adını duyuran sokak sanatçısının daha önce yaptığı çalışmalar da sergide yer alacak. Sergide, Banksy’nin eserlerini nasıl ürettiğine dair perde arkası süreç de anlatılıyor. 2003 yılından bu yana yüz yüze bir röportaj vermeyen ve gerçek kimliğini hiçbir zaman açıklamayan,ancak 50 yaşlarında ve Bristol bölgesinden olduğuna inanılan Banksy için oldukça radikal bir karar.

Farklı coğrafyalarda yaşanan olayları ve toplumsal meseleleri graffitinin diliyle yorumlayan Banksy, Gazze’den Bristol’e kadar farklı coğrafyalarda işlere imza attı. Banksy daha önce 2015 yılında kapanan Somerset’teki bir tatil beldesinde Damien Hirst, Jenny Holzer ve Jimmy Cauty’nin de aralarında bulunduğu 50’den fazla sanatçının işbirliğiyle geçici sanat projesi Dismaland’i düzenlemişti.

Daha önce de Glasgow’da sergi düzenlemişti

Yarın Glasgow’da açılacak olan büyük sergi, Banksy’nin 2018’de Londra’daki Sotheby’s müzayedesinde Balonlu Kız tablosunu tam olarak nasıl parçalamayı başardığını açıklayan ayrıntılı bir model de içeriyor. Eser 1 milyon sterlin değer biçildikten sonra tablonun içinde yer alan gizli parçalayıcının devreye girmesiyle parçalanmaya başlanmıştı. Düzeneğin arzılanması sonucu bu imha işlemi yarım kalmıştı.

Banksy daha önce de Glasgow’da bir sergi düzenlemişti. Sex Pistols ile yaptığı tasarım çalışmalarıyla tanınan Jamie Reid ile birlikte 2001 yılında The Arches mekanında ‘Peace Is Tough’ sergisini düzenlediğinde henüz tanınmıyordu. Belki de bu yüzden sergiye gösterilen ilgi de çok düşük seviyelerde kalmıştı.

Gustav Klimt tablosu rekor kırmaya hazırlanıyorGustav Klimt tablosu rekor kırmaya hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.