Basquiat ve Warhol’un tablosu 18 milyon dolara satılarak rekor kırabilir

Sanat dünyasının ikonik dostları Jean-Michel Basquiat ve Andy Warhol'un 1984 tarihli isimsiz bir tablosu satışa çıkıyor. Mayıs ayında Sotheby's'de açık artırmaya sunulacak tablonun tahmini değeri 18 milyon dolar. Ve bu yeni bir rekor demek...

Kültür Sanat 2 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Basquiat ve Warhol'un isimsiz tabloları (1984).

Sanat dünyasının en ikonik ikilisi: Jean-Michel Basquiat ve Andy Warhol.

İki isim 1982’de tanıştı. Basquiat ana akımda yeni meşruiyete kazanmış, resmi sanat eğitimi olmayan genç bir sokak sanatçısıydı. Warhol ise rüştünü ispat etmiş bir isimdi. Basquiat, Warhol’u yeniden canlandıran taze ve aykırı bir bakış açısı sundu. Warhol ise Basquiat’yı tanınmasına vesile olan çevrelerle tanıştırdı.

Kimileri Andy Warhol’un Basquiat’ın gençliğinden ve yeteneğinden faydalandığını düşünse de Basquiat için Andy ile dostluğu çok değerliydi. Basquiat, Andy’i tanımadan önce onu sadece hayranlık duyduğu bir ikon olarak görüyordu, ancak tanıştıktan sonra genç sanatçı Andy’i hayatındaki eksik baba figürü olarak görür oldu. İkisinin ilişkisi zamanla arkadaşlıktan baba-oğul ilişkisine evrildi.

Basquiat & Warhol

Fotoğraf: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.

Şimdi bu ikilinin 1984’te beraber yaptığı isimsiz bir tablo Mayıs ayında Sotheby’s’de açık artırmada satışa sunulacak. Bu, resmin 2010’da Sotheby’s’de 2.65 milyon dolara satılmasından bu yana ilk el değiştirişi.  Müzayede evi bu kez tablonun 18 milyon dolara satılacağını tahmin ediyor. Beklenti gerçekleşirse resmin değeri altı kattan fazla artmış olacak.

Çalışma iki sanat yıldızının 1984 ve 1985 yılları arasında işbirliği içinde ürettiği ünlü ve kutuplaştırıcı bir resim grubunun parçası. Sotheby’s başkanı Lucius Elliott satışa çıkacak tabloyu iki sanatçının işbirliğinin zirvesi olarak tanımlıyor.

İkilinin işbirliği yaptığı ‘Zenith’ isimli bir tablo Mayıs 2014’te Phillips’te 11.4 milyon dolara satılmıştı. Sotheby’s’nin tahmini gerçekleşirse yeni bir rekor kırılmış olacak.

Ken Loach'tan orijinal senaryo, Tilda Swinton'dan uyku öncesi masallar... Gazze için açık artırmadaKen Loach’tan orijinal senaryo, Tilda Swinton’dan uyku öncesi masallar… Gazze için açık artırmada

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.