Beklenen olmadı: ‘Barbie’ Hollywood’u değiştirmedi

Gişe rekorları kıran, 2023'ün en çok izlenen filmiydi 'Barbie.' Tüm dünyayı pembeye boyamıştı. Yönetmen Greta Gerwig'in bu başarısının sektördeki kadınların önünü açması bekleniyordu. Peki ne oldu?

Kültür Sanat 24 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Gişe rekorları kıran 'Barbie' ödül sezonunda aradığını bulamamıştı.

2023 yılının filmi ‘Barbie’ydi. Önümüz arkamız, sağımız solumuz, sosyal medya hesaplarımız… Her yer Barbie, her yer pembeydi. Margot Robbie Barbie, Ryan Gosling Ken oldu. Yıldızlarla dolu bir kadroyla durmadan yeni bir haberle gündemdeydi film. Öyle ki pembe boya stokları tükendi dünyada. 

Bir yanda da Christopher Nolan’ın ‘Oppenheimer’ı vardı. Hollywood tarihinin gördüğü en büyük grev yaşanırken ‘Oppenheimer’ ile Greta Gerwig’in ‘Barbie’si daha önce eşi görülmemiş bir kampanyaya imza atıyordu. Aynı gün vizyona gireceği duyurulan iki filmin rekabeti küresel çapta bir reklam kampanyasına dönüştü. Bu iki film ‘Sinema öldü’ diyenler karşısında güçlerini birleştiriyordu. Özellikle ‘Barbie’ bir kadın yönetmenin elinden çıkmıştı, ‘Feminizm 101’ niteliğinde bir hikâyesi olduğu kulaktan kulağa dolaşıyordu.

‘Barbie’ açılış haftasında 155 milyon dolar hasılat yapmıştı.

Öyle ki filmin yapımcı şirketi Mattel ‘Barbie’nin açılış haftasında 155 milyon dolar hasılat yapmasından etkilenerek harekete geçti. Paylaşılan son haberlere göre Mattel’e ait 14 ürün beyazperdeye taşınmayı bekliyor. Bunlardan biri 30 sene önce üretilen ‘Polly Pocket’ bebeği. 2018’de animasyon serisi olarak ekranlara gelen ‘Polly Pocket’ın yeni macerası beyazperdeye taşınacak. İlk olarak 2021’de açıklanan projede ‘Emil Paris’te/ Emily in Paris’ filminin başrol oyuncusu Lily Collins’in ‘Polly Pocket’ bebeği rolünde yer alacağı ve filmin Lena Dunham tarafından yazılıp yönetileceği duyurulmuştu.

‘Polly Pocket’in senaryosunu yazan Lena Dunham ise biraz temkinli. The New Yorker’a  Gerwig’in başarısını tekrarlayabileceğini düşünmediğini söyledi. ‘Barbie’yi ‘birçok farklı insan için şeker tadında bir film’ olarak tanımladı ve meslektaşını övdü: “Muhteşem Greta’nın eli değmişti.”

Başarı ‘Barbie’nin başarısı

Ancak yine ‘Barbie’nin bu başarısı sektörün geleceği için ümit vericiydi. Kadınlar tarafından yazılan ve yönetilen ve kadın kahramanlara odaklanan filmler dünyanın dört bir yanındaki izleyicileri bu örnekte olduğu gibi çekebilirdi.

Filmin vizyona girmesinin üzerinden bir yıl geçti. Ancak Hollywood’da çok az şey değişti. Bu analiz NY Times sinema yazarı Nicole Sperling’e ait. Sperling “Aylarca süren grevin ardından endüstri her zamanki iş yapma şekline döndü” diyor. Gözlemlerinin kaynağı da Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin yayımladığı bir rapor.

Verilere göre 2023’te yayınlanan filmler 2010’dakiyle aynı sayıda kadın başrol oyuncusu içeriyordu. Yani aslında ‘Barbie’nin başarısı projeye özeldi. Cafcaflı tanıtım süreci, yıldızlar geçidi kadrosu ve yönetmen Greta Gerwig’in ismi bir araya gelince tam anlamıyla sadece filmin başarısıydı bu. Sperling’in rapordan çıkardığı sonuç şu: “Yakın zamanda sinemalarda pek böyle film beklemeyin.”

Barbie kapsama alanını genişletti: Görme engelli ve siyah down sendromlu bebekBarbie kapsama alanını genişletti: Görme engelli ve siyah down sendromlu bebek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.