Beyoğlu Sineması’nda Tunç Başaran filmleri

Türk sinema tarihinde iz bırakan bir yönetmeni ‘Ayın Yönetmeni’ bölümünde konuk eden Beyoğlu Sineması bu ay yönetmen Tunç Başaran'ı konuk ediyor. Yönetmenin 'Piano Piano Bacaksız’, ‘Sen de Gitme’ ve ‘Uçurtmayı Vurmasınlar’ filmleri gösterilecek.

Kültür Sanat 4 Nisan 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Her ay Türk sinema tarihinde iz bırakan bir yönetmeni ‘Ayın Yönetmeni’ bölümünde konuk eden Beyoğlu Sineması’nın bu ayki konuğu yönetmen Tunç Başaran. Memduh Ün’ün asistanlığını yaparak adım attığı sinema kariyerinde Lütfi Ö. Akad, Atıf Yılmaz, Halit Refiğ ve Ertem Göreç gibi usta yönetmenlerin filmlerinde yardımcı yönetmen olarak çalışan Başaran ilk kez 1964’te ‘Hayat Kavgası’ filmiyle yönetmenlik koltuğuna oturdu. Başaran 1980’li yıllarda Magnum Film şirketini kurmuştu.

Bir dönem televizyon kanalları için reklam filmleri çeken Başaran birkaç yıllık aradan sonra ‘Biri ve Diğerleri’ filmiyle sinema yönetmenliğine döndü. Bu filmle 1987 Antalya Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü, 1988’de İstanbul Film Festivali’nde En İyi Türk Filmi ödülünü kazandı. Yönetmen kariyerinin en önemli filmlerinden ‘Uçurtmayı Vurmasınlar’la yurt içi ve yurt dışında ödüller aldı, En İyi Yabancı Film dalında 1989’da Oscar aday adayı oldu.

Yönetmen Tunç Başaran 2019’da hayatını kaybetti.

2019’da 81 yaşında hayatını kaybeden Başaran İBB Kültür’ün hazırladığı ve her biri ücretsiz olan programlarda bu ay “Ayın Yönetmeni”nin konuğu olacak. Zeynep Bayraktutan ve Gökhan Kasapoğlu’nun yönettiği, Başaran’ı anlatan ‘Ölümsüz Olan Sadece Sevgidir’ belgeseli gösterilecek.

Ölümsüz Olan Sadece Sevgidir

Senaryo ve kurgusunu Zeynep Bayraktutan’ın hazırladığı belgeselin yönetmenliğini Zeynep Bayraktutan ve Gökhan Kasapoğlu birlikte yaptı.

Tema kapsamında ayrıca yönetmenin kült filmleri ‘Piano Piano Bacaksız’, ‘Sen de Gitme’, ‘Biri ve Diğerleri’ ve ‘Uçurtmayı Vurmasınlar’ filmlerinin gösterimi olacak. SİYAD işbirliğiyle düzenlenen Yönetmen Sineması Söyleşilerinde ise Sevin Okyay ve Burak Göral Tunç Başaran Sineması üstüne söyleşecek. Filmden sonraki söyleşide ise Nur Sürer, Serap Aksoy ve Emin Sivas sinemaseverlerin sorularını yanıtlayacak.

Ayın Teması: Türk Sineması’nda Çocuk Gözünden

Film Yönetmenleri Derneği (FİLM-YÖN) işbirliğiyle Beyoğlu Sineması’nın programında her ay yer alan Ayın Teması bu ay çocukların. Türk Sineması’nda Çocuk Gözünden teması kapsamında Ferit Karahan’ın ‘Okul Tıraşı’ ve Aydın Orak’ın ‘Sabırsızlık Zamanı’ filmleri beyazperdede olacak. Filmden sonra Biket İlhan moderatörlüğünde Ferit Karahan ile ve Alin Taşçıyan moderatörlüğünde Aydın Orak, Pelin Batu, Feride Çetin, İştar Gökseven ve Rıza Sönmez’le söyleşi yapılacak.

Bunlar da var      

📌Nisan ayında Altyazı Sinema Derneği işbirliğiyle hazırlanan Sinema Seminerleri’nde Engin Ertan ile Sinema Tarihinde Yolculuk: Öncü Akımlar-Sinemada Dışavurumculuk, Şenay Aydemir’le Türk Sinemasında Emeğin Yolculuğu, Gülengül Altıntaş ile Karakter Tasarımı” ve Aslı Ildır ile “Tür Sineması” konuşulacak. 

📌Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SEYAP) işbirliğiyle hazırlanan Yakın Dönem Bağımsızlar serisinde, Ömür Atay’ın “Kardeşler” ve Fikret Reyhan’ın “Sarı Sıcak” filmleri gösterilecek. Filmlerin ardından, Haşmet Topaloğlu moderatörlüğünde Ömür Atay ile söyleşi ve Fikret Reyhan Aytaç Uşun ile söyleşi gerçekleşecek.         

📌TÜRSAV işbirliğiyle Meraklısına Sinema Sohbetleri’nde bu ay üç başlık yer alıyor; Film Festivalleri Nereye Koşuyor 1: Yönetim, Seçkiler, Jüriler, Film Festivalleri Nereye Koşuyor 2: Ana akım Dışı Festivaller ve Sinemaya Destek Mekanizmaları: Deneyimler, Sorunlar, Çözüm Önerileri. Nisan ayında ayrıca Sinemasal Buluşmalar kapsamında Yılmaz Güney’in ‘Umut’ ve ‘Yol’ filmleri gösterilirken, Kültür AŞ katkılarıyla ise, ‘Pavarotti’ ve ‘Ennio’ filmleri Beyoğlu Sineması perdesinde olacak. 

📌Nisan ayında İBB Belgesel Film Arşiv Merkezi (DOCİST) ve Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) işbirliğiyle Salı Belgeselleri’nde Alejandra Canales’in ‘Geceyi Aydınlatmak’ ve Mustafa Ünlü’nün ‘Bozkırın Bekçileri’ belgeselleri; Kısa Film Seçkisi’nde ise ‘Şiddetin Gölgesinde’, ‘Birlikte, Yalnız’ ve ‘Değişik Zamanlar’ filmleri sinemaseverlerle buluşacak. 

📌 Etkinliklerin tamamı ücretsiz.

İstanbul Film Festivali: Wim Wenders'ten Kadir İnanır'a sürprizlerle doluİstanbul Film Festivali: Wim Wenders’ten Kadir İnanır’a sürprizlerle dolu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.