Bill Buttler veda etti, ‘Jaws’ ondan bize yadigar kaldı

Görüntü yönetmeni Bill Butler, 102 yaşında hayatını kaybetti. Butler, Steven Spielberg'in yönettiği ‘Jaws’ başta olmak üzere, Francis Ford Coppola'nın yönettiği ‘Konuşma/The Conversation’ ve Milos Forman imzalı ‘Guguk Kuşu/One Flew Over the Cuckoo's Nest’ filmleriyle biliniyordu.

Kültür Sanat 10 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Butler, 2003 yılında Amerikan Görüntü Yönetmenleri Derneği’nden Yaşam Boyu Başarı Ödülü almıştı.

Görüntü yönetmeni Bill Butler, 102 yaşında hayatını kaybetti. Butler, Steven Spielberg’in yönettiği ‘Jaws’ başta olmak üzere, Francis Ford Coppola’nın yönettiği ‘Konuşma/The Conversation’ ve Milos Forman imzalı ‘Guguk Kuşu/One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ filmleriyle biliniyordu.

7 Nisan 1921’de Kolorado’da dünyaya gelen Butler,  kariyerine bir radyo istasyonunda mühendis olarak başladıktan sonra rotasını yönetmenliğe kırdı. Bilinen en önemli yapımı ise ‘Jaws’ idi. Peter Benchley’in 1974 tarihli, çok satan romanından uyarlanan filmde Steven Spielberg ile çalışan Butler, anlatılanlara göre film için suyun altında ve üstünde tüm gücüyle çalıştı.

Butler, hem ‘su hattının altı’ hem de ‘yüzey’ çekimlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirmek için suyla çalışan özel bir kamera platformu yarattı.  Ayrıca o dönemde çekimlerin bozuk mekanik köpekbalığı, deniz tutması, gelgitler ya da rastgele kareye giren tekneler nedeniyle sık sık aksadığı biliniyordu. Yönetmen Spielberg de Butler’ın ‘Jaws’taki emeklerinin hakkını teslim ederek anlatıyordu: “Bill’in hayata bakış açısı pragmatik, felsefi ve çok sabırlıydı. ‘Jaws’ın tüm görünümüne olan kararlı ve yaratıcı katkılarından dolayı ona çok şey borçluyum.”

1962’den 2016’ya uzanan 60 yıllık kariyerine sinema filmlerinin yanı sıra televizyon dizilerinde de çalışan Butler, 2003 yılında Amerikan Görüntü Yönetmenleri Derneği’nden Yaşam Boyu Başarı Ödülü almıştı. Açık açık belirtilmese de bu ödülün en büyük nedeni Spielberg’in ikonik ‘Jaws’ filmiydi.  Yönetmenin ölüm haberi  Amerikan Görüntü Yönetmenleri Topluluğu (American Society of Cinematographers) tarafından duyuruldu.

 

Alain Delon’dan radikal karar: 'Sanatla' olan ilişkisini kesiyor!Alain Delon’dan radikal karar: ‘Sanatla’ olan ilişkisini kesiyor!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.