‘Bir Düşüşün Anatomisi’ César’da ödülleri topladı

Altın Palmiye almasına rağmen Fransa'nın Oscar adayı olamayan 'Bir Düşüşün Anatomisi'ne Akademi'den sonra bir de Fransız sinema dünyası sahip çıktı. Oscar'ın da güçlü adaylarından olan film, En İyi Film Ödülü dahil beş ödül aldı.

Kültür Sanat 25 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Yönetmen Justin Triet ve oyuncu Sandra Hüller César'dan ödülle döndü.

Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye almış olsa da ‘Bir Düşüşün Anatomisi’ Fransa’nın Oscar adayı seçilmemiş onun yerine ‘Şeflerin Aşkı /The Taste of Things’ seçilmişti. Filmin yönetmeni Justine Triet de “Fransa Altın Palmiye ödüllü bir box office hitini değil, Cannes seçkisindeki en sıkıcı/sinir bozucu filmi seçti. Bir kadın yönetmene bu onuru çok mu gördünüz?” diyerek tepki göstermişti.

Lakin ‘Bir Düşüşün Anatomisi’ En İyi Film dahil beş dalda Oscar’a aday olduğu gibi Fransa’da da 1 milyondan fazla seyirci tarafından izlendi.  Fransa Kültür Bakanlığı’nın Macron’u eleştirdiği iddiasıyla Oscar’a göndermediği iddia edilen ‘Bir Düşüşün Anatomisi’ne bu sefer de Fransız sinema dünyasını sahip çıktı.

Paris’te önceki gece düzenlenen 49. César Ödülleri’nde En İyi Film seçildi. 11 dalda ödüllere aday olan filmin yönetmeni Justin Triet de En İyi Yönetmen Ödülü ile geceden ayrıldı. Sandra Hüller ise bu filmdeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü. Swann Ariaud En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü alırken En İyi Orijinal Senaryo ödülünün sahibi de ‘Bir Düşüşün Anaotmisi’ oldu.

Nolan’a Onur Ödülü verildi

Paris’teki önemli salonlardan Olympia’da düzenlenen ödül töreninde Onur Ödülü ‘Oppenheimer’ filmiyle 2023’ün en çok konuşulan isimlerinden Christopher Nolan’a verildi. Gecede En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü ‘Goldman Davası’ filmiyle Arieh Worthalter aldı. oldu. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü ise Adele Exacharopoulos’un oldu.

Öte yandan César Ödülleri’ne oyuncu Judith Godrèche’in açıklamaları da damga vurdu. Benoît Jacquot ve  Jacques Doillon’un kendisine farklı tarihlerde cinsel saldırıda bulunduğunu söyleyen oyuncu bu suçlamaları törende de yineledi. Sinema dünyasını bu konuda daha duyarlı olmaya davet eden oyuncu, suçlu olduğunu iddia ettiği kişilerin yargılanıp ceza alması gerektiğini de sözlerine ekledi. MeToo hareketine de destek veren oyuncu, meslektaşlarına sessiz kalmamaları yönünde çağrıda bulundu.

Ukrayna Savaşı'nın gölgesinde kültür sanatta cadı avı ve sansürUkrayna Savaşı’nın gölgesinde kültür sanatta cadı avı ve sansür

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.