Bir İstanbul gerçeği: Orhan Pamuk komşularıyla mahkemelik oldu

Orhan Pamuk ve komşuları Cihangir'deki Taray Apartmanı'nın akıbeti konusunda mahkemelik oldu. Deprem testinden geçer not alamayan binanın yıkılmasını talep eden Pamuk ve yapının güçlendirilmesini isteyen komşuları mahkemelik oldu

Kültür Sanat 3 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Orhan Pamuk'un pek çok kitabını kaleme aldığı Cihangir'deki evi

İstanbul’un bitmeyen meselelerinden biri olan kentsel dönüşüm Orhan Pamuk ve komşularını karşı karşıya getirdi. Nobelli yazarın Cihangir’de yaşadığı apartmanın deprem karşısında güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılması konusundaki anlaşmazlık nedeniyle taraflar mahkemelik oldu. Yazarın yaşadığı Taray Apartmanı’nın depreme karşı risk taşıdığının tespit edilmesi üzerine bina sakinleri çözüm üretebilmek için bir araya geldi.

Orhan Pamuk: Binanın çürük olduğu sabittir

Taray Apartmanı’nın akıbeti konusunda ortak bir karara varamayan bina sakinleri mahkemeye başvurarak binanın yıkılmayıp güçlendirilmesi için ihtiyati tedbir kararı aldırdı. 18 daireli apartmanda altı dairesi olan Nobelli yazar ise ihtiyati tedbirin kaldırılarak binanın yıkımı yönünde karar verilmesini istedi. Kütüphanesindeki kitaplar sığmadığı için zaman içinde apartmandaki mevcut dairesine ek beş daire daha alan Orhan Pamuk ve 12 komşusu arasındaki dava İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Davadaki tarafların avukatlarının katıldığı duruşmada yazarın avukatı Hikmet Güngör reddi hakim talebinde bulundu.

Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre, davacı tarafın avukatı görülen duruşmada “Öncelikle binanın yıkımının durdurulmasına yönelik ihtiyati tedbir kararının devamına ve davanın kabul edilmesine karar verilmesini talep ederim” dedi. Orhan Pamuk ise “Sağlamlaştırmaya karşıyım. Karotlar aldırdık, binanın çürük olduğu anlaşılmıştır. Şu anda dairem boş, yazlık evde kalıyorum. Altı dairem de boştur. Yasaya göre bina maliklerinin 5’te 4’ünü bularak çoğunluk sağlanması imkansızdır. Bu dava uzatmaya yöneliktir. Çeşitli şekillerde uzatılıyor. Binanın çürük olduğu sabittir, tedbir kararı kaldırılsın” dedi.

Davalı Seyhan Akarlar’ın avukatı Gökberk Erdinç “Biz de apartmanın beşte üçüne sahibiz, yıkılmasın güçlendirilsin diyoruz. Tedbir kararı devam etsin” dedi. Davalı Fatma Yıldız Kunutku’nun avukatı “Herkes binasını yaşatmak istiyor. Güçlendirme imkanı olan yapının yıkılmasını istemiyorlar” dedi. Duruşma sonunda Taray Apartmanı’nın tahliye ve yıkımına ilişkin nihai karar verilene kadar Orhan Pamuk’un avukatı tarafından yapılan itirazın reddine, ihtiyati tedbir kararının devamına ve apartmanda keşif yapılmasına karar verildi.

Orhan Pamuk'un 'Masumiyet Müzesi' Almanya'daOrhan Pamuk’un ‘Masumiyet Müzesi’ Almanya’da

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.