Bir Miyazaki bir Teoman: Asla emekli olamıyorlar

Oscarlı yönetmen Hayao Miyazaki'nin 10 yıl aradan sonra çektiği 'Çocuk ve Balıkçıl' filmiyle sinemaya veda ettiği düşünülüyordu.Zira kendisi sık sık emeklilik kararı alan biri. Ancak belli ki sinema tutkusu bitmemiş. Ufukta yeni bir projesi daha var.

Kültür Sanat 30 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Hayao Miyazaki birçok eski yapımında nostalji kavramını ele almış bir isim.

Emekli olmaya karar vermek çok da kolay değildir. Hele ki onlarca filme imza atmış, hayranları tarafından her yaptığı iş heyecanla beklenen, Oscar ödüllü bir yönetmenseniz… Bu nedenledir ki birçok yönetmenin son filmini yaptığını duyurmasının ardından sürpriz başka bir yapımının geldiği örneklerle dolu sinema tarihi.

‘Komşum Totoro’, ‘Prenses Mononoke’, ‘Howl’un Yürüyen Şatosu’ ve Oscar ödüllü ‘Ruhların Kaçışı’ filmlerinin yönetmeni Hayao Miyazaki bu örneklerden biri. 1985’te kurulan Japon animasyon film stüdyosu Studio Ghibli’nin yaratıcısı Hayao Miyazaki yıllar içinde birkaç kez emekli olduğunu duyurmuştu. Hatta 2013’te bir daha uzun metrajlı film yapmayacağını açıklamıştı ancak 10 yıl aradan sonra çektiği ilk uzun metrajlı filmi ‘Çocuk ve Balıkçıl’ sürprizi geldi.

‘Çocuk ve Balıkçıl’ 27 Ekim’de Türkiye’de de vizyona girdi.

Bu sene En İyi Animasyon Filmi Ödülü’nü kazandı, ABD’de 12.8 milyon dolara yaklaşan hasılatıyla bir rekora imza attı. Bu kez herkes emindi, bu 82 yaşındaki yönetmenin muhtemelen son filmi olacaktı. Ancak belli ki hem filmin gördüğü ilgi hem de aldığı ödül Miyazaki’nin sinema tutkusunu körüklemiş. Zira Studio Ghibli başkanı Toshio Suzuki’ye göre Hayao Miyazaki’nin son filmi yönetmene yeni hikayeler keşfetmesi için ilham vermiş. Bu yeterli gelmediyse yönetmene yakın bir kaynaktan daha havadisleri aktaralım.

Eski günleri anımsatan nostaljik bir aksiyon ve macera yapımı

Yönetmenin oğlu Goro Miyazaki bir basın toplantısında babasının gelecek projeleri hakkında konuştu, babasını desteklediğini söyledi: “Ona ‘Gelecekteki projelerin için de bir şeyler yap. Bunları yalnızca geçmişteki işlerin için yapmak sıkıcı’ derdim. Ama şimdi biraz yapıyor. Bunun bir sonraki filmi için olup olmayacağını bilmiyorum ama aksiyon-macera tipi bir filme benziyor, nostaljik ve eski günleri anımsatıyor.”

Miyazaki bir sonraki filmi için ne zaman harekete geçer, filmi oğlunun beklentilerini karşılar mı bilinmez. Ancak son filmi ‘Çocuk ve Balıkçıl’da yaptığı gibi süreci sessiz sedasız yürütme kararı alırsa bir süre daha beklememiz gerekecek demektir.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.