Ceylan’a Fransa’dan ödül, Akbank Kısa’dan onur

Nuri Bilge Ceylan cephesinden biri Türkiye'den biri Fransa'dan iki haber var. Önce Lyon'a gidiyoruz. Ceylan'ın prömiyerini Cannes'da yapan 'Kuru Otlar Üstüne' filmi Lumiere Festivali'nde En İyi Uluslararası Ortak Yapım ödülüne layık görüldü.

İkinci haber ise 20. Akbank Kısa Film Festivali'nden... Ceylan, festivalin özel konuğu olarak sinemaseverlerle buluşacak.

Kültür Sanat 24 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Nuri Bilge Ceylan cephesinden haberler var. Biri Türkiye’den biri Fransa’dan…

İlk olarak Fransa’nın Lyon kentine gidiyoruz. Sinemanın mucitleri Lumiere Kardeşler anısına düzenlenen Lumiere Festivali’nin bu sene 29’uncusu yapıldı. Ken Loach imzalı ‘Umudunu Kaybetme/ The Old Oak’, Vladimir Perišić’in yönetmen koltuğunda oturduğu ‘Kayıp Ülke/Lost Country’ filmlerinin de yer aldığı En İyi Uluslararası Ortak Yapım ödülüne Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi layık görüldü.

Doğu Anadolu’nun ücra bir beldesinde zorunlu hizmet yapmakta olan resim öğretmeni Samet’in başına gelen ve anlam veremediği olaylara odaklanan film dünya prömiyerini 76. Cannes Film Festivali’nde yapmıştı. Başrolü Deniz Celiloğlu ile paylaşan Merve Dizdar festivalde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanmıştı. Türkiye’nin Oscar adayı da olan ‘Kuru Otlar üstüne’ listeye girememişti.

Dün geceki törende En İyi Film Ödülü neredeyse hiçbir töreni es geçmeyen Justine Triet imzalı ‘Bir Düşüşün Anatomisi’ filmine verildi.

Merve Dizdar

Fransa’nın Altın Küresi

‘Bir Düşüşün Anatomisi’nin geceden kazandığı tek ödül en iyi filmle sınırlı kalmadı. Triet ve ortak yazar Arthur Harari En İyi Senaryo Ödülü’ne layık görülürken başrol oyuncusu Sandra Hüller Fransa’nın Altın Küre versiyonu kabul edilen ve 36 ülkeden uluslararası muhabirlerin oyladığı ödüllerin 29’uncusunda En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

29. Lumiere Festivali’nde ödül kazanan yapımların tamamı şöyle:

En İyi Film: Justine Triet/ ‘Bir Düşüşün Anatomisi’
En İyi Yönetmen: Thomas Cailley/ ‘Hayvan Krallığı’
En İyi Senaryo: Justine Triet-Arthur Harari/ ‘Bir Düşüşün Anatomisi’
En İyi Kadın Oyuncu: Sandra Hüller/ ‘Bir Düşüşün Anatomisi’
En İyi Erkek Oyuncu: Arieh Worthalter /’The Goldman Case’
En İyi Uluslararası Ortak Yapım: Nuri Bilge Ceylan/ ‘Kuru Otlar Üstüne’
En İyi Müzik: Vitalic/ ‘Disco Boy’

Akbank Kısa Film Festivali 20. yıl özel konuğu Nuri Bilge Ceylan

Şimdi Türkiye’deyiz. Akbank Kısa Film Festivali bu sene 20. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festivalin 20. yıl özel konuğu yönetmen Nuri Bilge Ceylan olacak. Son olarak 76. Cannes Film Festivali’nde Merve Dizdar’a En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandıran ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmine imza atan usta yönetmen 20. Akbank Kısa Film Festivali’nde genç sinemacılar ve sinemaseverlerle buluşacak. Buluşmada Nuri Bilge Ceylan’ın ilk kısa filmi ‘Koza’ gösterilecek ve ardından filme ve sinemasal yolculuğuna dair deneyimlerini aktaracağı bir söyleşi olacak.

Ceylan iyi bir kısa film izleyicisi. Etkinlikle ilgili konuşan yönetmen “Kısa film izlemeyi severim, hep sevdim, ticari kaygılardan uzak kişiselliğin öne çıktığı özgür bir alan. Akbank Kısa Film Festivali vesilesiyle gençlerle buluşabilecek olmak benim için de değerli” dedi.

20. Akbank Kısa Film Festivali 25 Mart – 4 Nisan’da.

Ve rekor geldi: 'Kuru Otlar Üstüne' artık en çok izlenen NBC filmiVe rekor geldi: ‘Kuru Otlar Üstüne’ artık en çok izlenen NBC filmi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.