Boğaziçi yönetiminden ‘Benim Çocuğum’ belgeseline sansür

Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü’nün çocukları LGBTİ+ olan anne ve babanın hikâyelerini anlatan ‘Benim Çocuğum’ belgesel gösterimi yönetim tarafından engellendi. Kulüp üniversite öğrenci kulüplerine dayanışma çağrısı yaptı.

Kültür Sanat 20 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Kulübün 22 Temmuz 2022’de 'Benim Çocuğum', 'Laurence Anyways' ve 'Go' filmlerinin gösterimi, gerekçesiz ve yazılı bir karar iletilmeksizin engellenmişti.

Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü’nün (BÜSK) çocukları LGBTİ+ olan anne ve babanın hikâyelerini anlatan ‘Benim Çocuğum’ belgeselini göstermesi engellendi. KaosGL’nin haberine göre yönetmenliğini belgesel sinemacı ve akademisyen Can Candan’ın üstlendiği ‘Benim Çocuğum’ 19 Aralık’ta gösterilecekti. Ancak film yönetim tarafından sansürlendi.

Kulüp öğrencileri gösterim için izin aldıkları film için gösterime iki saat kala iptal kararı verildiğini öğrendi. Sansür kararının gerekçesini öğrenmek isteyen öğrencilere yönetim “aynı belgeselin gösterilmesine daha önce izin verilmediği gibi şu anda da izin verilmeyeceği” açıklaması yaptı.

Daha önce kulübü kapatmışlardı

BÜSK 22 Temmuz 2022’de ‘Benim Çocuğum’, ‘Laurence Anyways’ ve ‘Go’ filmlerinin gösterileceği bir etkinlik planlamış, ancak o etkinlik de yazılı açıklama ve gerekçe sunulmadan iptal edilmişti. Öğrenciler engelin ardından filmler için yeni gösterim tarihi açıklamıştı. Bunun üzerine rektörlük etkinlik düzenleme kurallarını ihlal” gerekçesiyle kulübe bir ay süreyle faaliyet engeli getirmiş, kulüp yönetim kurulunu görevden almıştı.

Gösterimi engellenen belgesel çocukları LGBTİ+ olan ebeveynlerin çocuklarının büyüme, kendilerine açılma dönemlerini, bu süreçte yaşadıklarını ve ebeveynlik deneyimlerini anlatıyor. Engelin ardından BÜSK bir açıklama yayınladı ve üniversitelerin öğrenci kulüplerini dayanışmaya davet etti: “Biz Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü olarak yaşadığımız bu homofobik sansürün karşısında olduğumuzu bir kez daha belirtiyor ve tüm öğrenci kulüplerini sansüre karşı dayanışmaya davet ediyoruz.”

Çağrıya ilk yanıt Yıldız Teknik Üniversitesi Sinema Kulübü’nden geldi:

“Yıldız Teknik Üniversitesi Sinema Kulübü olarak Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübünün uğradığı sansüre karşı sıra arkadaşlarımızın her zaman yanındayız. Üniversitelerimize okul yönetimleri tarafından sanata ve akademiye direkt veya dolaylı yoldan yapılan her türlü sansür ve baskı özgür, laik, bilimsel eğitime vurulmuş bir darbedir. Süregelen baskı ve kısıtlamaların bir an önce durdurulması, öğrenciler olarak yönetimler tarafından alanlarımızın elimizden alınmaması en temel talebimiz.”

‘Benim Çocuğum’ 5 Ocak 2024 saat 13.30’da gösterilecek.

‘Benim Çocuğum’ Ocak 2013’te tamamlanmıştı.

Belgeselin yönetmeni Can Candan önce Melih Bulu ardından Naci İnci’ye yönelik “kayyum rektör” protestolarında yer alan akademisyenlerin başında geliyordu. Boğaziçi Üniversite’ne rektör atanan ve öğrenciler tarafından “kayyum rektör” diye eleştirilen Naci İnci, Can Candan’ın üniversitedeki görevine ilk kez 2021’de son vermiş, konuyu yargıya taşıyan Candan görevine iade edilmişti. İnci 2022 yılında yeniden “görev süresinin uzatılmaması” kararını imzalamış, Candan bir kez daha mahkemeye gitmişti. Mahkeme 23 Mayıs 2023’te ikinci kez Candan lehine karar verdi ve o da resmi olarak görevine döndü. Haziran 2023’te İnci üçüncü kez Candan’ın görevine son verdi. Candan da üçüncü kez konuyu yargıya taşıdı.

Harvard gazetesinden 'Soykırım' diyen Filistinli öğrenciye sansürHarvard gazetesinden ‘Soykırım’ diyen Filistinli öğrenciye sansür

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.