Brian Cox Gazze’nin sembol şiirini tüm dünyaya seslendirdi

Gazzeli akademisyen ve şair Refaat Alareer'in İsrail saldırısında öldürülmesinden önce okuduğu son şiirini usta oyuncu Brian Cox bir kez daha seslendirdi: "İlla ölmem gerekiyorsa, sen yaşamalısın. Hikayemi anlatmak için"

Kültür Sanat 14 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

“İlla ölmem gerekiyorsa, sen yaşamalısın. Hikayemi anlatmak için” bu dizeyle başlıyordu şiirine Gazzeli akademisyen ve şair Refaat Alareer. Gazze İslam Üniversitesi’nde profesörlük yapan Alreer, dışarıda bomba seslerinin eksik olmadığı günlerde evindeki internet bağlantısıyla katıldığı uluslararası bir yayında bu şiiri gözyaşları içerisinde tüm dünyaya söyledi. Ne yazık ki insanlık Alareer için geç kaldı. Gazzeli akademisyen ve şair, İsrail’in hava saldırısında 7 Aralık’ta hayatını kaybetti. Geride bıraktığı bu şiiri tüm dünyada yankı uyandırırken usta oyuncu Brian Cox, bu çığlığı tüm dünyaya bir kez daha hatırlattı.

Brian Cox, kamera karşısında şiiri tüm dünyaya okudu

Son dönemde ‘Succession’ dizisindeki performansıyla dünyanın gündeminde olan usta oyuncu, sosyal medyadada yayınlanan videoda Refaat Alareer’in şiirini seslendirdi. Onlarca hesaptan defalarca paylaşılan video, Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekiyor. İskoç oyuncu Brian Cox 1 Kasım’da Gazze’ye yönelik saldırılar devam ederken Alareer’in haykırdığı bu çılığa ses veren ve duyuran isimlerden biri oldu.
Batılı devletlerin yöneticileri ve medyasının etki gücüne rağmen önce sivili halkın Londra, Paris ve New York gibi kentlerde gerçekleşitrdiği mitinlerde tarihi kalabalık sayılarına erişilmişti. Sonrasında da sanatçıların sessiz kalmayıp acil ateşkes çağrıları yapması katliamların farklı yerlerde de duyulmasnı sağladı. İskoç aktörün bu duyarlı hareketi dünyanın dört bir yanında takdirle karşılandı.

1 Kasım’daki kuşatma altındaki Gazze’de bu şiiri kaleme alan Refaat Alareer, İsrail’in hava saldırıları sırasında verdiği bir röportajda “topluca ölmeyi mi bekleyelim” diye sormuştu. Alareer, İsrail’in geçen haftaki saldırısında hayatını kaybetti. Video ve şiirin kısa sürede yayılmasının ardından İskoç yıldız Brian Cox da Gazze ile artık özleşeleşen şiiri seslendirirek katliama dünya genelinde paylaşılmaya devam ediyor.

Joe Sacco'nun Gazze'yi anlatan çizgi roman serisine yoğun ilgiJoe Sacco’nun Gazze’yi anlatan çizgi roman serisine yoğun ilgi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.