British Museum Gana’ya ait eserleri 150 yıl sonra geri gönderiyor

British Museum, Gana'ya ait kraliyet mücevherlerini 150 yıl sonra ait olduğu topraklara gönderiyor. Ama sadece geçici süreyle. Gana'da açılacak sergide kendi kültürlerine ait mücavehler ziyaretçilerle buluşacak.

Kültür Sanat 28 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
British Museum dünyanın en önemli sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor.

Gündemden düşmeyen British Museum, sahip olduğu devasa koleksiyonu borçlu olduğu ülkelere gönderiyor. Elbette pek çoğu süreli sergiler için. Geçen hafta Yunanistan’daki bir sergiye o ülkeye ait eserleri geçici süreyle göndereceğini duyuran müze yönetimi benzeri yaklaşımı bu kez de Afrika ülkesi Gana için de uygulayacak.

British Museum Gana’nın zenginliklerini de sergiliyor

Afrika kıtasının batısında 1680 ile 1896 arasında hüküm süren Ashanti Krallığı, Britanya İmparatorluğu tarafından sömürgeleştirilmesiyle yıkılmıştı. Büyük tarihsel birikim ve zenginliğe sahip krallığn pek çok mücevheri ve sanat eseri İngiltere’ye götürülmüştü. Ashanti Krallığı’na ait mücevherler uzun yıllardır Londra’daki British Musum’da sergileniyor. Başta Türkiye ve Yunanistan olmak üzere Mısır, Çin gibi ülkelerden de çok sayıda eseri barındıran müze son yıllarda eser iade talepleriyle karşı karşıya. Bugüne kadar bu taleplere kulak tıkayan müze, hatırlanacağı üzere geçen yazdan beri çalınan eserlerle büyük bir prestij kaybı da yaşıyor.

Bu gelişmeler yaşanırken British Museum yakın zamanda aldığı kararla Yunanistan’a ait bazı eserleri geçici süreyle sergilenmesi için Atina’ya göndermişti. Müze, benzeri bir uygulamayı bu sefer de Gana için yapacak. Ashanti Krallığı’na ait mücevherler, ait olduğu topraklara 150 yıl sonra dönecek. Gana’nın başkenti Akra’da açılacak sergide yer alacak eserler sonrasında ise yeniden İngiltere’ye dönecek. Akra2da sergilenecek eserler Kral 3. Charles’ın taç giyme töreninde Gana makamları tarafından talep edilmişti. Anglo-Ashanti Savaşı’nın 150. yılı nedeniyle gerçekleşecek sergiye Londra’daki bir diğer önemli müze olan Victoria & Albert Museum’dan da eserler gönderilecek.

British Museum yalnız değilmiş: İngiltere'de yedi müzede 1700 eser kayıpBritish Museum yalnız değilmiş: İngiltere’de yedi müzede 1700 eser kayıp

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.