Bu da oldu! Polonya, Rus bestecileri yasakladı

Rusya'nın Ukrayna işgali devam ederken Polonya'dan Rus bestecilere yasak kararı geldi. Ülkede düzenlenecen ünlü müzik yarışmasında Rus bestecilerin eserlerinin seslendirilemeyecek. Yarışma direktörü kararın işgal altındaki Ukrayna halkı ile dayanışmak için alındığını açıkladı.

Kültür Sanat 25 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Yarışmada Çaykovski, Rahmaninov, Prokofiev ve Şostakoviç gibi bestecilerin eserlerinin çalınması yasaklandı.

Rusya’nın Ukrayna işgali sürerken Batı dünyasının bazı yaptırımları dikkat çekmeye devam ediyor. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki müzeler adında Rus ibaresi bulunan tabloların ismini değiştirirken İtalya’da Dostoyevski’yi yasaklamaya varan tuhaf uygulamalar gündemde yer etmişti. İşgal nedeniyle maddi ve manevi büyük kayıplar yaşayan Ukrayna’ya desteğini her defasında yineleyen Polonya’da alınan bir karar bu yasak silsilesinin son halkası oldu.

Polonya’da her yıl gerçekleştirilen prestijli Karol Szymanowski Uluslararası Müzik Yarışması, düzenlenmesine iki hafta kala yeni bir karara imza attı. Buna göre yarışmada herhangi bir Rus bestecinin eseri çalınamayacak. Yani yarışmada Çaykovski ya da Rahmaninov beste çalmak yasak. Yarışmanın adı, 1882 yılında bugün Ukrayna’nın bir parçası olan Tymoszówka’da doğan Polonyalı besteci Karol Szymanowski’den gelmesi de bir diğer ilginç anekdot.

Rus bestecilerin eserleri Ukrayna halkıyla dayanışma için yasaklandı

Yarışması direktörü Ewa Bogusz-Moore, kararın Polonya’nın Rus kültürü konusundaki mevcut hassasiyetine bir yanıt olarak alındığını ve “Ukrayna halkıyla dayanışmanın bir jesti” olduğunu söyledi. Aynı zamanda Polonya Ulusal Radyo Senfoni Orkestrası’nın genel direktörü olan Bogus-Moore sözlerine şöyle devam etti: “Son ana kadar sınırımızın ötesindeki çatışmanın barışçıl bir şekilde çözüleceğine ve bu tür kararların alınmasına gerek kalmadan yarışmayı düzenlemeye devam edebileceğimize dair umudumuzu koruduğumuz için üzüntüyle doluyuz.”

Karol Szymanowski Uluslararası Müzik Yarışması’nın düzenlenmesine çok az bir süre kalmışken alınan bu karar, bazı katılımcı müzisyenler için dezavantajlı bir duruma dönüşmüş durumda. Zira içlerinde Rus bestecilerin eserlerini seslendirmeye hazırlanan besteciler de var. Yarışma yönetimi bu dezavantajlı durumu kabul ediyor. Ancak alınan karardan da vazgeçilmeyeceği duyuruldu.

Edis ve Ceza'ya Antalya'da 35 bin kişilik koroEdis ve Ceza’ya Antalya’da 35 bin kişilik koro

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.