Californication şarkısı çeyrek yüzyıl sonra yeniden popüler

Red Hot Chili Peppers'ın bundan 25 yıl önce yayınladığı 'Californication' albümünde yer alan aynı adlı şarkı yeniden gündemde. Kehaneti andıran şarkı sözleri bir bir gerçek olurken sosyal medyada yayılan videolar şarkıya popülarite kazandırdı.

Kültür Sanat 16 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

8 Haziran 1999’da dinleyicilerin büyük hevesle beklediği Red Hod Chili Peppers albümü çıkmıştı. ABD’li topluluk ‘Californication’ adını taşıyan yeni albümleriyle ‘One Hot Minute’tan dört yıl sonra müzikseverlerle yeniden merhaba diyordu. 15 şarkının yer aldığı albüm kısa sürede müzikseverlerin büyük beğenisini kazanmış ve haftalarca listelerde kalmıştı. Albüm şimdi yeniden popüler oldu. Nasıl mı?

Albümle aynı adı taşıyan ‘Californication’ ABD’li grubun bir kavram olarak ortaya koyduktan tam 25 yıl sonra sosyal medyada trendler arasına girdi. Grubun solisti Anthony Kiedis’in söylerken pek de üstünde durmadığımız cümleler aradan geçen 25 yılda gerçekleşen birer kehanete dönüşünce sosyal medyanın da dikkatini çekti. TikTok’ta paylaşılan videolarda şarkının sözleri 2024’te gerçekleşen kehanetler gibi gösteriliyor. Görünüşe göre de Red Hot Chili Peppers pek de yanılmamış. Zaten fırtınalar da tam bu noktada kopuyor. Şarkıyı hatırlayamayanlar ve henüz dinlemeyenler için klibini de paylaşalım.

‘Californication’, ‘The Simpsons’ın izinde

Tarihine baktığımızda Red Hot Chili Peppers’ın şarkılarında aşk ve ayrılık gibi olağan konuların yanı sıra politik mevzulara da değindiğini en baştan beri görmekteyiz. ‘Californication’ da bunlardan biriydi. Ancak bu şarkıyı TikTok‘ta viral hale getiren nokta ‘The Simpsons’ misali gelecekten haberi vermesi. Şimdi şarkıya yeniden popülerlik kazandıran sözlere daha ayrıntılı bakalım.

Çin’den gelen casuslar zihninizin coşkusunu çalmaya çalışıyor
İsveçli küçük kızlar beyaz perdeden alıntı yapmayı hayal ediyor
Ve eğer bu tür rüyalar istiyorsanız, bu, Californication’dır
Dünyanın ve tüm Batı uygarlığının sınırı.
Güneş doğudan doğabilir, en azından son bir yere yerleşti
Hollywood’un Californication’ı sattığı anlaşılıyor.

Ve kehanetler gerçekleşiyor

Bu yönüyle bakıldığında Çin’in teknolojide yakaladığı ivme, İsveçli çevre aktivist Greta Thunberg ve son dönemde Batı’nın özellikle ekonomik açıdan yaşadığı gerileme akıllara geliyor. ‘Californication’ Spotify’daki en güncel verilere göre şu ana kadar 1 milyar 354 milyon kez dinlendi. Son yıllarda müzikteki trendlere büyük etki yapan TikTok, bunu 25 yıllık şarkıyla da başarmışa benziyor. Gerçi bu başarıda Red Hot Chili Peppers2ın öngörülerinin payını da yadsımamak gerekiyor.

Sosyal medyada yapılan paylaşımlar hakkında gruptan şimdilik bir açıklama gelmedi. Ancak şarkının görüdğü ilgiden memnuniyet duyduklarını tahmin etmek zor olmasa gerek. Altı yıllık bir aranın ardından 2022’de peş peşe iki albüm yayınlayan Red Hot Chili Peppers, mayıs ayında Japonya’da başlayacağı turnesine ABD ile devam edecek. Grup, yılın son günlerinde ise rotasını Avrupa’ya çevirecek. Hatırlanacağı üzere ABD’li grup İstanbul’da 2012’de bir konser vermişti.

Tatil dönüşü yeniler: Vampire Weekend, Mark Knopfler, Dua LipaTatil dönüşü yeniler: Vampire Weekend, Mark Knopfler, Dua Lipa

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler