Bilimkurgu değil gerçek: Bu fosilde bir memeli, dinozoru ısırıyor
Çankırı'daki kazılar Anadolu'nun milyonlarca yıl öncesine ışık tutuyor. Kentte bu yıl sürdürülen kazı çalışmalarında yaklaşık dokuz milyon yıl önce yaşamış bir file ait kemikler bulundu. Böylece tarihlendirme bir milyon yıl daha eskiye gitti.
Çankırı-Yapraklı kara yolundaki “Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi”nde kazı çalışmaları 27 yıldır sürüyor. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında bugüne kadar atların atalarına ait dört tür, fillerin atalarına ait iki tür, zürafaların atalarına ait dört tür, kılıç dişli kedigiller, su samurları, oklu kirpiler, ayılar, domuzgiller gibi 43 farklı türe ait 4 bin 320 numaralı fosil (bütüne yakın), bir o kadar da numarasız fosil bulundu.
Bu yıl temmuz ayının ilk haftasında başlayan çalışmalarda fillerin atalarına ait yaklaşık 9 milyon yıllık kemikler bulundu, ayrıca birçok kalıntıya ulaşıldı. Prof. Dr. Sevim Erol yaptığı açıklamada Çorakyerler’in bir omurgalı fosil yatağı olduğunu, küçük ve büyük omurgalılara ait birçok iskelet bölümlerinin bulunduğunu söyledi.
Şimdiye kadar yaptıkları çalışmalar kapsamında bölgede 43 farklı türe ait fosiller bulduklarını hatırlatan Sevim Erol “Şu anda kazılan alanda bir filin üst kol kemikleri ile ayak kemikleri çıkarılıyor. Daha doğrusu üst kol kemiği çıkarıldı. Bu sene çok sayıda fil iskeleti bulduk. Çorakyerler’de fillerin atalarına ait iki farklı tür var. Biri daha iri ‘konobelodon’ cinsinin bir türü, daha ufak olan diğeri ise ‘choerolophodon’ cinsine ait ikinci bir tür. Şu anda çıkarılan iri fil türüne ait üst kol kemiği” dedi.
Kazı sezonunun sonuna doğru yaklaştıklarını belirten Sevim Erol şunları kaydetti: “Bu alanın geçmişi önce sekiz milyon olarak yayınlanmıştı ancak her geçen gün çıkan yeni türlerin bazı primitif (az gelişmiş) özelliklerine bakarak yani son yıllarda çıkardığımız fosillerin özelliklerine bakarak dokuz milyona kadar giden örneklerimizin olduğunu anlamış bulunuyoruz. Çorakyerler’de daha önceki yıllarda uzmanlarımız tarafından mikro ve makro omurgalıların karşılaştırmalı analizleriyle tarihlendirmesi yapıldı.”
Pro. Dr. Sevim Erol gelecek yıl İspanya’dan bir Türk tarihlendirme uzmanının bölgede uranyum-potasyum tarihlendirmesi yapacağını, bu çalışmayla Çorakyerler’in daha detaylı tarihlendirmesinin yapılmış olacağını sözlerine ekledi.