Cannes 2024: Meryl Streep’e teşekkürler, ‘Sinemada kadına olan bakışı değiştirdiniz’

Cannes Film Festivali'nin üstüne çöken gergin atmosferi açılış töreni için Cannes'a gelen Meryl Streep dağıttı. Streep dün akşam Juliette Binoche'un elinden Onur Ödülü'nü aldı. Sahnede hem kadın dayanışması hem de gözyaşı vardı.

Kültür Sanat 15 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Grev olasılığı, bir grup Fransız sinemacıyla ilgili ifşa tehdidinin yarattığı gerginlik, MeToo hareketinin baskısı, kırmızı halıya sıçraması beklenen Gazze meselesi… Cannes Film Festivali’nin havasında bu yıl tedirginlik hakim. Bu tedirginlik Cannes’ın yöneticisi Thierry Fremaux’nun basın toplantısında bile hissediliyordu. Fremaux ‘aman bu yıl festivali kazasız belasız bir atlatalım’ ruh haliyle cevapladı soruları.

Lakin büyülü isim açılışın özel konuğu olarak Cannes’a geliyordu: Meryl Streep. Dokunduğu her şeyi güzelleştiren insanlardan olduğunu bir kez daha gösterdi. Koca bir festivalin havasını değiştirdi Meryl Streep. Daha o kırmızı halıda yürürken başladı değişim.

Cannes Film Festivali’nden Onur Ödülü alacaktı Meryl Streep. Heyecanlıydı. Ödülünü takdim edecek isimse Fransız sinemasının yıldızlarından Juliette Binoche’tu. Sahneye çıktı Binoche. Meryl Streep için cümle kurmak onun için de zordu. Binoche bir yıldız olsa da karşısında kendisinin de hayran olduğu bir yıldız vardı. O da heyecanlıydı. Hatta Meryl Streep’ten daha fazla…

Binoche’den Streep’e: Siz uluslararası bir hazinesiniz

Meryl Streep’i ‘Uluslararası bir hazine’ olarak takdim eden Binoche konuşurken gözyaşlarını tutamadı. O kadar takdim cümlesinden ise “Sinema dünyasında kadınlara bakış açımızı değiştirdiniz ve aynı zamanda kendimize farklı bakmamıza da yardımcı oldunuz” sözü sahnede asılı kaldı.

Binoche’u sakinleştiren 74 yaşındaki Oscar’lı oyuncu Meryl Streep uzun uzun alkışlandıktan sonra herkesi 35 yıl öncesine götürdü ve “1988’de buraya ilk geldiğimde üç çocuk annesiydim. 40 yaşına girmek üzereydim ve kariyerimin bittiğini düşünüyordum. Ki o zamanlar aktrisler için gerçekçi bir durumdu bu… Ama genellikle her konuda haklı olan annem bana şöyle dedi: ‘Meryl, hayatım, her şeyin çok hızlı değişeceğini göreceksin. Çok hızlı.’ Ve öyle de oluyor” dedi.

Dünya değişiyordu. Sinema dünyasına yansıyan değişimin öncüsü olarak da kadınlar Meryl Streep’i görüyordu. Sadece Binoche değil Altın Palmiye’yi verecek olan jürinin başkanı yönetmeni Greta Gerwig de Streep için benzer şeyleri düşünüyordu. Saygısını sunmasından da bu belli oluyordu. Festivalin açılışı Quentin Dupieux imzalı ‘Le deuxieme Acte’ filmi ile devam etti.

Messi Cannes’da kırmızı halının en dikkat çeken figürlerinden biriydi.

Birçok sinema yıldızının Cannes’da hazır bulunduğu açılış gecesinin bir başka unutulmazı ise köpek Messi’ydi. ‘Bir Düşüşün Anatomisi’ filminin yıldız köpeği Oscar Töreni’nde verdiği sınavın ödülünü adeta Cannes’da kırmızı halıda yürüyerek aldı.

Kırbaç cezasına çarptırılmıştı: Yönetmen Rasulouf İran'dan kaçtıKırbaç cezasına çarptırılmıştı: Yönetmen Rasulouf İran’dan kaçtı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.