Çeçenistan dans müziklerini yasakladı: Şarkılar yeniden yazılacak

Rusya'nın Kafkasya'daki özerk cumhuriyeti Çeçenistan dans müziklerini yasakladı. Ülke içinde bu tür şarkılar artık çalınamayacak. Kararın gerekçesi müziğin Çeçen kültürünün ruhuna uygun olması gerekliliği.

Kültür Sanat 11 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Rusya’ya bağlı Kafkasya’daki Çeçenistan Cumhuriyeti eşine pek rastlanmayan bir karara imza attı. Özerk cumhuriyette çıkan karara göre “kirletici” Batı etkisini bastırmak amacıyla çok hızlı ya da çok yavaş olduğu düşünülen dans müziği yasaklandı.

Rus Milli Marşı da yasaklanabilir!

Rus haber ajansı Tass’ta yer alan habere göre Çeçenistan Kültür Bakanı Musa Dadayev müziği Çeçen zihniyetine ve ritim duygusuna uygun hale getirmek için “tüm müzikal, vokal ve koreografik eserlerin dakikada 80-116 vuruşluk bir tempoya uygun olması gerektiğini” söyledi. Dadayev’in söylediğine göre bölgedeki sanatçılara kurala uymayan müzikleri yeniden yazmaları için 1 Haziran’a kadar süre tanındı. Ancak kuralın uygulanması konusunda bir takım sorunlar yaşanabilir. Zira Taylor Swift’in şarkılarının yanı sıra Rus Milli Marşı’nın da mevcut düzenleme doğrultusunda yasaklanması gerekiyor.

House ve dubstep dinleyenlere kötü haber

Yasa house, techno, dubstep ya da drum’n’bass gibi dünya çapındaki kulüplerde çalınan modern dans müziği türlerinin çoğunu suç kapsamına alıyor. Dakikada 60 ila 140 vuruş hızında çalınan bazı hip-hop ve rap müzikleri Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov rejiminin korumak istediği geleneksel Çeçen ritim duygusuna uygun bulundu.

Geleneksel Çeçen müziğinde danslara ve at yarışlarına eşlik etmek için kullanılan enstrümantal şarkılar halkaran yiş ve illi yiş kahramanlık destanları içeriyor. Bu eserlerin ortak özelliği balad formunda olmaları. Bu şarkılara Rus balalaykasına benzer üç telli bir enstrüman olan decşig-pondar eşlik ediyor.

Brian Cox: 'Tiyatroya 110 dolar ödeyemem'Brian Cox: ‘Tiyatroya 110 dolar ödeyemem’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.