Centre Pompidou restorasyon nedeniyle beş yıl kapalı kalacak: Sanatçılar tepkili

Açıldığı tarihten bu yana çağdaş sanatın en önemli müzelerinden biri olarak kabul edilen Centre Pompidou kapsamlı restorasyona giriyor. Beş yıl sürecek restorasyon boyunca kapalı kalması planlanan müzeyle ilgili uygulama sanatçılardan tepki gördü.

Kültür Sanat 17 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Renzo Piano'nun tasarladığı Centre Pompidou, dünyanın en önemli çağdaş sanat müzelerinden biri olma özelliği taşıyor.

Fransız sanat dünyasının önde gelen isimleri Fransız hükümetini Paris’teki Centre Pompidou’yu tadilat nedeniyle beş yıl kapatma planını durdurmaya çağıran bir açık mektup yayınladı. Aralarında küratör Nicolas Bourriaud, sanatçı Daniel Buren ve sanat eleştirmeni Catherine Millet’in de olduğu imzacılar “sağduyuya geri dönülmesini ve Fransa’nın kültürel hedeflerine saygı gösterilmesini” istedi. İstanbul Modern’i de tasarlayan Renzo Piano imzalı çağdaş sanat müzesi 1977 yılında yenilikçi ve bir o kadar da tartışılan bir yapı olarak Paris’in tarihi Le Marais semtinin yanı başında kapılarını ziyaretçilere açmıştı.

Sanatçıların imza attığı bildiride yer alan bir diğer ifadede “Çalışmanın halka açılmasını ve Centre Pompidou’nun devamlılığını garanti altına alacak şekilde planlanmasını talep ediyoruz. Dosya yeniden açılmalıdır” dendi. Mektup geçen ay Fransız Le Monde gazetesinde “bir kültür markası yok olma riskiyle karşı karşıya, yeniden doğması ne kadar zaman alacak” diye yazan Paris’te yaşayan galerici Daniel Templon tarafından kaleme alındı.

Centre Pompidou 2030’a kadar kapalı kalacak

16 imzalı mektup kültür sanata özel sektörün katkısını reddetmezken devletin bu alandaki rolünden vazgeçmemesi gerektiğini savunuyor. İmza metni Paris’teki özel sanat vakıflarının egemenliğini sorguluyor: “Hepimiz lüks mallar grubu LVMH’nin başkanı Bernard Arnault tarafından kurulan Louis Vuitton Vakfı’nın, Pinault koleksiyonuna ev sahipliği yapan Bourse de Commerce’nin ve Louvre’daki Fondation Cartier’nin yakındaki açılışını alkışlıyoruz. Bu mekanlar kültürel zenginliğimize katkıda bulunmaktadır. Ancak özel sektörü başı boş bırakmamalı ve bunun Centre Pompidou’nun kamu hizmetinin yerini almasına izin vermemeliyiz. Devlet rolünü tam olarak oynamaya devam etmeli.”

İstanbul Modern’i de tasarlayan Renzo Piano imzalı Centre Pompidou 1977 yılında açılmıştı.

Fransa’nın ulusal modern ve çağdaş sanat müzesine ev sahipliği yapan Centre Pompidou’nun 262 milyon euroluk devasa bir renovasyona hazırlık amacıyla bu yılın sonlarına doğru taşınma ve kısmi kapatma işlemlerine başlaması planlanıyor. Bina 2025 sonunda tamamen kapanacak. Liechtenstein, Dali, Warhol ve Duchamps gibi çağdal sanatçılarının eserlerinin sergilendiği müze 2030’dan önce yeniden açılmayacak. Eserlerin bir bölümü Champs-Elysees Bulvarı’nın başlangıcındaki Grand Palais’de sergilenecek.

Geçen ay yayınlanan bir rapor Centre Pompidou için hazırlanan renovasyon bütçesinin eksiklikler barındırdığını ortaya koyuyor. Bu da 2030 olarak öngörülen yeniden açılış tarihinde sarkmalar olacağı anlamı taşıyor. Paris’in en çok ziyaretçi çeken müzelerinden olan bu simge yapının yenileme çalışmalarının kademeli olarak sürdürülmesi gerektiği düşüncesi savunuluyor.

Basquiat tablosu 12.6 milyon dolara satıldıBasquiat tablosu 12.6 milyon dolara satıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.