Ceza’dan dokuz yıl sonra yeni albüm: ‘Yatay Zeka’

Ceza dokuz yıllık bir aranın ardından yeni albümü 'Yatay Zeka'yı dinleyiciyle buluşturdu. Albümde Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan'dan da bir müzisyenle düet yapan Ceza albümdeki ilk klibi 'Abaküs' şarkısına çekti.

Kültür Sanat 26 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

2000 yılında çıkan bir albüm hem Ceza’nın hem de Türkiye’deki müziğin gidişatını yavaş yavaş değiştirecekti. O zamanlar Nefret grubunun bir parçası olarak yayınladığı ‘Meclis-i Âlâ’ alternatif müzik dünyasında büyük yankı uyandırmıştı. Sonrası malum.

Aradan geçen 24 yılda köprünün altından çok su aktı. Müzik de çok değişti, müzisyenler de. Ancak Ceza, eski dinleyicilerin neredeyse hemfikir olduğu bir şekilde “hiç bozmadan” yeni albümüyle geri geldi. Üstelik de tam dokuz yıllık bir aranın ardından. En son 2015’te ‘Suspus’ adlı albümünü yayınlayan müzisyen ‘Yatay Zeka’ albümüyle yeniden karşımızda.

Albüme Yunanistan’dan misafir var

10 şarkıdan oluşan 30 dakikalık albümde Ceza üç farklı isimle düet yapmış. Günümüzün popüler rapçileri Baneva ve Şehinşah düetlerde yer alan iki isim. Bir diğer rapçiyse Yunanistan’dan lesakaramon. ‘Ekinoks’ şarkısının sözleri Türkçe ve Yunanca seslendirilmiş. ‘Ekinoks’ albümün en dikkat çeken şarkılarından biri olmayı şimdiden başarmış.

Öte yandan albümün açılışındaki ‘Varsan Varım’ şu ana kadar ‘Yapay Zeka’nın en çok dinlenen şarkısı. Albümün geneline baktığımızda Ceza’nın tarzını yansıttığını söylemek mümkün. Tarzdan kasıt şarkı temaları. Zira ‘Yatay Zeka’nın temposuna baktığımızda diğer albümlere nazaran daha yavaş olduğunu görüyoruz. Her zamanki gibi yaratıcı kafiyeleriyle dikkat çeken Ceza’nın müzikleri dinleyiciyi ikiye böldü. Melodileri müzisyenin tarzının doğal yansıması olarak görenler olduğu kadar dokuz yıllık hasretten sonra daha farklı sesler duymayı umduğunu söyleyenler de var.

İlk klip ‘Abaküs’e

Yukarıda özet halinde verdiğimiz bu iki yaklaşım aslında albümün ruhunu da anlatıyor. Bu kuşkusuz Ceza’nın bilinçli tercihidir. Siyasi konuların yanı sıra kentli insanların gündelik sıkıntılarını da şarkılarında işleyen Ceza turnesinde de yeni albümünden şarkılar seslendirmeyi ihmal etmedi. Dolayısıyla albümden önce de müzisyenin bazı şarkılarına aşina olan bir dinleyici kitlesi vardı.

Türkiye’nin dört bir yanında konserlerine devam eden Ceza bu yoğun programı arasında ‘Yatay Zeka’nın ilk klibi için kamera karşısına da çıktı. ‘Abaküs’ şarkısına çekilen klip YouTube’da ilgi görmeye devam ediyor. Beat ve flow kullanımıyla dikkat çeken şarkı, albümde fark yaratan parçalardan biri. Söz konusu beatler olduğunda Şehinşah düeti ‘Bando’ da “ben buradayım” diyor. ‘Bando’nun albümü dinleyenlerin aklında kalan ve mırıldandıkları ilk parça olma ihtimali yüksek.

Türk rap müziğine yön veren zirvedeki isimlerden Bilgin Özçalkan nam-ı diğer Ceza dokuz yıllık aranın ardından yayınladığı albümüyle dinleyicilerini mutlu etti. Şimdi kafadaki soru, bundan sonra da yine böyle uzun bir ara olacak mı? Bir diğer soruysa albümün Ceza’nın kariyerindeki yerine dair. Bakalım tarih, ‘Yatay Zeka’yı Ceza diskografisinde nasıl bir yere konumlandıracak.

10Haber Antik Rotalar: Adana'da kolezyum Karadeniz'de Efes10Haber Antik Rotalar: Adana’da kolezyum Karadeniz’de Efes

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.