Cumartesi Anneleri bu sefer yazar Sabahattin Ali’nin akıbetini sordu

Yakınlarının akıbetini öğrenmek ve faillerin cezalandırılmasını istemek için bir araya gelen Cumartesi Anneleri bu sefer 76 yıl önce gözaltında öldürüldüğüne inanılan yazar Sabahattin Ali'nin akıbetini sordu.

Kültür Sanat 7 Nisan 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Cumartesi Anneleri gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek için her hafta Galatasaray Meydanı’nda bir araya geliyor. Dün 993’ücüncü defa Galatasaray Meydanı’ndaydılar. Bu sefer 76 yıl önce öldürülen yazar Sabahattin Ali’nin akıbetini sordular  ve adaletsizliğin son bulması çağrısı yaptılar.

41 yaşında Bulgaristan’a geçmek isterken öldürülen Sabahattin Ali’yi kimin neden katlettiği cinayetin üstünden 76 yıl geçmesine rağmen hala belli değil.

Galatasaray Meydanı’ndaki Cumartesi Anneleri adına açıklana yapan İnsan Hakları Derneği Kayıplara Karşı Komisyon Üyesi Sebla Ercan, Ali’nin devlet eliyle kaybedilişinin 76. yılında bir araya geldiklerini anlattı ve Ali’nin akıbetinin karanlıkta kalmayacağının söyledi.

Yakın çevresi işkence ile öldürüldüğüne inanıyor

Devlet tarafından yapılan resmi açıklamanın ailesini ikna etmediğini belirten Ercan “Devletin resmi açıklaması Sabahattin Ali Bulgaristan’a kaçarken milli hisleri galeyana gelen bir kaçakçı tarafından öldürüldüğü yönündeydi. Ancak yakın çevresi Sabahattin Ali’nin Kırklareli emniyetinde işkenceyle sorgulanırken öldürüldüğüne ve bedeninin kaybedildiğine inandı” dedi.

Ercan “Propaganda yapmakla suçlanıyordu. Hakkında soruşturmalar açılıyor, mahkumiyetler veriliyor, eserleri dönemin bakanlar kurulu kararıyla yasaklanıyordu. Ağır baskı altında çalışamaz, nefes alamaz hale gelmişti. Yurtdışına çıkmak istiyor ama pasaport alamıyordu. Sonunda bir kaçakçıyla anlaşarak yurtdışına çıkmaya karar verdi” diyerek Ali’nin Bulgaristan’a neden geçmek istediğini anlattı.

Barlas: Elimizde kan var

Ali’nin kaçak yollardan Avrupa’ya gitmek için anlaştığı kaçakçı Ali Ertekin’in Millî Emniyet Hizmeti Riyâseti (MAH) ajanı olduğunu söyleyen Ercan o dönemde gazetecilik yapan İlhami Soysal ile Ticaret ve Ekonomi Bakanı Cemil Sait Barlas arasında geçen konuşmayı paylaştı. “Soysal ‘Bir akşam bir yemekten dönüyorduk. Yolda yürürken Barlas’a Sabahattin Ali olayını açtım ve ‘bu kaçış ve öldürme hikayesine ne diyorsunuz’ diye sordum. Barlas birden durdu, elimi tutarak şöyle dedi: ‘Hiç sorma bu hikayeyi… Şöyle ya da böyle hepimizin elinde kanı vardır, bulaşmıştır bu cinayet hikayesine… Üstüne gitmemiz lazım, gidemedik, hata ettik.”

Ercan 76 yıldır süren adaletsizliğin son bulması gerektiğini söyleyip “Sabahattin Ali’nin mezar yeri açıklanmalı ve kaybedilme süreci tüm açıklığıyla gözler önüne serilmelidir. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde bulunan gizli dosyalardaki Sabahattin Ali ile ilgili bilgiler kamuoyuna açıklanmalıdır. Bir iktidar, geçmişteki gözaltında kaybetme vakalarını araştırmak ve faillerini cezalandırmak için gerekli adımları atmaktan kaçınırsa bu durum olayın üzerini örtmek ve suçu meşrulaştırmak anlamına gelir” dedi. Açıklamadan sonrası Galatasaray Meydanı’na karanfiller atıldı.

Sabahattin Ali: Herkese içindeki iyilik kadar iyi bir hayat dilerimSabahattin Ali: Herkese içindeki iyilik kadar iyi bir hayat dilerim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.