De Palma’dan küçük kasabalara ve paralel dünyalara yolculuk

Usta sinemacı Brian De Palma'ya kulak vermek isteyenler soluğu BluTV'de alabilir. Obama'ların yapımcılığını yaptığı 'Bodkin' çürüyen bir kasabanın öyküsü. 'Dark Matter' ise ilhamını kuantum fiziğinden alıyor.

Kültür Sanat 17 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

MİKROFONLARIMIZI USTAYA UZATIYORUZ: DE PALMA ANLATIYOR

DE PALMA

‘Kız Kardeşim Evleniyor’,  “While We’re Young’ ve ‘Marriage Story’ gibi filmlerin başarılı yönetmeni (ve Barbie’nin yaratıcısı Greta Gerwig’in kocası) senarist-yönetmen Noah Baumbach’ın, Jake Paltrow ile birlikte hazırlayıp çektiği, büyük usta Brian De Palma’nın yaşamı ve filmlerini anlatan belgesel BlutTV’de gösterilmeye başlandı.

‘Carrie’, “Scarface”, ‘Dokunulmazlar’, ‘Carlito’nun Yolu’ gibi ikonik filmleri yönetmiş efsanevi bir yönetmenden bahsediyoruz dolayısı ile belgeselde karşımıza Al Pacino, Tom Cruise, Sean Penn, Nicolas Cage, Sean Connery, Michael Caine ve John Travolta gibi büyük yıldızlar da çıkıyor. Belgesel boyunca Brian De Palma çoğunlukla kendi hikayesini kendisi anlatıyor. Belgesel genellikle De Palma’nın sinemasını ön plana çıkartsa da yönetmenin kişisel hayatı hakkında da birkaç şey öğreniyoruz. Bunlardan en ilginç olanı; Brian De Palma’nın çocukken annesini aldattığını fark ettiği babasını takip edip, gizlice onun başka kadınlarla beraber fotoğraflarını çekip ardından babasıyla yüzleşmiş olduğunu anlattığı bölüm.

Yönetmenin tam bir Alfred Hitchcock hayranı olduğunu ve Hitchcock sinemasının kendi filmlerini derinden etkilediğini de öğreniyoruz. Günümüzün yaşayan en büyük yönetmenlerinden biri olan Brian De Palma’yı ve filmlerini daha yakından tanımak isteyenler BluTV’deki De Palma belgeselini kaçırmasınlar.


OBAMA’LARIN KASABASI: UZAKTAN GÜZEL YAKINAN ÇÜRÜMÜŞ

BODKIN

Az sayıda insanın yaşadığı, herkesin birbirini tanıdığı küçük kasabalar hem yazarlar hem de okurlar için hep ilgi çekici olmuştur. Agatha Christie özellikle Miss Marple hikayelerinde böyle ufak İngiliz kasabalarını anlatır. Stephen King de kendi yaşadığı Maine eyaletinin kasabalarını ve yerel halkını konu etmeyi sever. Küçük kasaba halkı hikayeciliğinin doruk noktası naçizane usta yönetmen yönetmen David Lynch’in kült kategorisine yükselen unutulmaz dizisi ‘Twin Peaks’dir.

Eski bir röportajında Lynch, çocukken penceresinin önünde bir ağaç olduğunu, bu ağacın uzaktan bakıldığında yemyeşil yaprakları ve büyük dallarıyla çok güzel gözüktüğünden bahseder. Ancak ağacın çok yakınına gidip incelediğinde dallarındaki kırıkları, gövdesindeki çürümeleri, üzerindeki böcekleri, köklerindeki solucanları görebildiğini bunun sinemacılığını etkilediğini ve hiçbir şeyin uzaktan gözüktüğü gibi olmadığını göstermeyi seçtiğini anlatır.

Küçük kasabalar da öyledir. Diziye adını veren Bodkin, İrlanda’nın Cork bölgesinin batısında yer alan mini minnacık bir sahil kasabasıdır. Kasabada bundan 20 yıl önce kutlanan bir Samhain festivalinde (Halloween benzeri bir pagan bayramı)  üç kişi ortadan kaybolmuş bir daha da kendilerinden haber alınamamıştır. Amerikalı bir podcast yayıncısı olan Gilbert Power, asistanı Emmy Scissor’la birlikte yıllar önce kaybolan bu kişilerle ilgili bir podcast yapmak için kasabaya gelir. Dove adında meşhur bir araştırmacı gazeteci de oldukça gönülsüz bir şekilde onlara katılır. Dove’un daha önce üzerinde çalıştığı bir hikayedeki itirafçı, kimliği ortaya çıktığı için intihar etmiş, editörü de Dove’un bir süre gözlerden uzak kalmasını istediği için genç kadını bu podcast projesinde çalışmak üzere İrlanda’ya göndermiştir.

Dizinin yapımcıları arasında Obama çifti var

Bodkin de Lynch’in çocukken gördüğü ağaç gibi ilk başta, doğal güzellikleriyle ve renkli insanlarıyla çok güzel ve sağlıklı bir görünüyor fakat podcast ekibi, kasabalıları daha yakından tanımaya başlayıp sakladıkları sırlara vakıf oldukça masal kitaplarından çıkmışa benzeyen Bodkin’in aslında çürümekte olduğunu fark ediyor.

Eski bir gizemi yerel halkın ağzından anlatmak için kasabaya gelen podcast ekibi peşine düştükleri gizemin aslında eskimemiş olduğunu, bu kayıpların acısının da sırlarının da kasabalılar için hala taze olduğunu fark edip kendilerini oldukça tehlikeli bir düğümün içerisinde buluverirler. Bodkin bir polisiye hikayeden çok insanı anlatan bir yapım.

Dizi, karanlık mizahi bir dille izleyicisini hem podcast ekibinin hem de kasaba halkının yaşamlarının içine alıp orada misafir ediyor. Hem karanlık hem de aydınlık bütün yönleriyle ele alınan çok katmanlı insan hikayeleri, gerçekçi ve girift ilişkiler, alttan akan bir kaybolma ve cinayet gizemi ile Bodkin, ağır ilerleyen, derinlikli ve sırlarla dolu polisiye hikayeleri sevenlerin çok hoşuna gidebilecek bir iş. Dizi, polisiye deyince araba kovalamaları ve hiç bitmeyen aksiyon bekleyen izleyiciye hitap etmiyor. Bu arada Netflix’in yeni dizisi ‘Bodkin’in prodüktörlüğünü Michelle ve Barack Obama’nın yaptığını da ekleyelim.


BİRAZ KUANTUM DİZİSİ ALIR MISINIZ

DARK MATTER

İlk önce Marvel çoklu evrenler üzerine hikayeler anlatmaya başladı. Dr. Strange, Örümcek Adam ve Loki alternatif zaman çizelgelerinde çeşitli maceralar yaşadılar. Ardından yüzlerce paralel evrenin iç içe geçtiği ‘Her Şey, Her Yerde, Aynı Anda’ filmi 2023 yılında En İyi Film Oscar’ını kazandı. Hollywood da dizi dünyası da o günlerden bu yana paralel ve çoklu evrenler fikri üzerine anlatılar kurmaktan vazgeçmedi.

Appletv+’ın yeni dizisi ‘Dark Matter / Karanlık Madde’ de bu konuyu işliyor. Dizi, Amerikalı yazar Blake Crouch’un 2016 yılında yayımlanan aynı isimli romanından uyarlanmış. ‘Karanlık Madde’, kuantum mekaniğinin çoklu evrenler yorumunu temel alıyor.

Bir kuantum mekaniği fizikçisi olan ve bir üniversitede hocalık yapan Jason Dessam, çok sevdiği eşi Daniela ve oğlu Charlie ile birlikte Şikago’da sakin fakat çok mutlu bir yaşam sürdürmektedir. Jason, üniversitede çalışmadan önce; bir insanı, Schrödinger’in kedisi benzeri bir süper pozisyona koyarak, o kişinin vermiş ve vermemiş olduğu bütün kararlar sonucunda açılmış paralel evrenlere gidebileceği bir yöntem geliştirebilmek için çalışmış fakat bu çalışmasını yarım bırakmıştır.

Jason bir akşam arkadaşlarıyla içki içtiği bardan çıkıp evine dönerken maskeli bir saldırgan tarafından kaçırılır, ilaçla uyutulur ve uyandığında kendisini hiç tanımadığı bambaşka bir hayatın içinde bulur. Burada, karısı Daniela ile evlenmemiştir, oğlu yoktur ve tanımadığı bir kadınla yaşamaktadır. Bu evrendeki Jason’ın ünlü ve zengin bir bilim insanı olup paralel evrenler arasındaki portalları açmayı başardığını ve orijinal Jason’ın dünyasına giderek onun yerine geçtiğini öğreniriz. ‘Kötü’ Jason’ın evreninde hapis kalan kahramanımız kendi evrenine dönmeye çalışırken, kötü Jason ise onun aile hayatının tadını çıkartır.

Özellikle bilim kurgu severlere kesinlikle tavsiye edeceğim ‘Karanlık Madde’ olay örgüsü ile izleyiciyi kısa sürede içine alan yüksek tempolu bir iş.

Çeşit çeşit dedektif işbaşındaÇeşit çeşit dedektif işbaşında

               

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.