Devlet Tiyatroları, Cumhuriyet’in yüzyıllık destanını sahneye taşıyor

Devlet Tiyatroları'nın sahneye taşıdığı 'Yüzyıllık Destan: Ateş' oyununun sahneye taşıyor. 19 Mayıs 1919'dan 23 Nisan 1920'de Büyük Millet Meclis'in açılmasına kadar geçen döneminin anlatıldığı oyunun prömiyeri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda gerçekleştirilecek.

Kültür Sanat 29 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Devlet Tiyatroları (DT), Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının verdiği kurtuluş mücadelesinin, 19 Mayıs 1919’dan 23 Nisan 1920’de Meclis’in açılmasına kadar geçen döneminin anlatıldığı ‘Yüzyıllık Destan: Ateş’ oyununun prömiyerini, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yapacak.

Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandıracak DT Genel Müdür Yardımcısı Emre Başer, yaptığı açıklamada Cumhuriyet’in 100. yılında Atatürk’ü sahnede canlandırmanın büyük onur olduğunu vurguladı. Emre Başer, “Cumhuriyet’imizin 100. yılında bir Cumhuriyet kurumu olan Devlet Tiyatrolarında bu rolü üstlenmek, uykularımı kaçıracak şekilde büyük bir sorumluluk. Layıkıyla çalıştık, doğru aktarmaya özen gösterdik. Metnimiz, yönetmenimiz şahane. İyi bir ekip çalışmasıyla o günleri anlatmaya özen gösterdik” dedi.

Devlet Tiyatroları farklı illerde sahneleyecek

Mustafa Kemal Paşa’yı oynamanın kolay olmadığını çünkü herkesin aklındaki Atatürk’ün ayrı ayrı kıymetli olduğunu belirten Başer sözlerine şunları ekledi: Devlet Tiyatrosu sanatçısıyım. Uzun yıllardır sahnedeyim. Birçok rolde oynadım ama hiç bu kadar heyecanlandığımı hatırlamıyorum. Atatürk gibi düşünmek zorundasınız. Duruşunu, bakışını çözümledim ama hem o günleri aktarabilmek hem o mücadeleyi anlatabilmek ve de Atatürk’ü insani yönleriyle yorumlamak oldukça zor. Umarım başarmışızdır.

Emre Başer, oyunu her ay birkaç ilde oynamayı planladıklarını ve tüm Türkiye’de sahnelemek istediklerini belirtirken Oyunun yazarı Haluk Özenç de Cumhuriyet’in 100 yıllık sürecini anlatan oyunların olması düşüncesiyle 2019’da araştırmalara başladığını ve 40 bin sayfanın üzerinde kaynak okuduğunu söyledi.

Haluk Özenç, sahnelenecek oyun hakkında yaptığı açıklamada “Yazmaya başladığımda 19 Mayıs 1919’dan 29 Ekim 2023’e kadar olan süreci çok güzel nasıl seyirciye aktarabiliriz, bunun çabası içine girdim. Zorlu bu süreci 3 döneme ayırdım. 19 Mayıs 1919’dan 23 Nisan 1920’ye kadar olan dönem birinci bölüm. İkinci bölüm, 30 Ağustos 1922’ye kadar yani Büyük Taarruz’un kazanılmasına kadar olan süreci, üçüncü bölüm ise 30 Ağustos 1922’den 29 Ekim 1923’e kadar anlatıyor. Tek tek yazdım. Devlet Tiyatroları, çalışmalarımı değerlendirdi, eser olarak kabul etti. İlk bölümü yani ‘Yüzyıllık Destan: Ateş’ ile 29 Ekim’de prömiyer yapacağız. Diğer bölümleri de 2024’te sahneleyeceğiz” dedi.

Tarkan'dan Cumhuriyet'in 100. yılına marş: Sen Rahat UyuTarkan’dan Cumhuriyet’in 100. yılına marş: Sen Rahat Uyu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.