Disney dizisinden kovulan Gina Carano şirkete dava açıyor, destekçisi de Elon Musk

Disney dizisi 'The Mandalorian'dan sosyal medya paylaşımları nedeniyle kovulan Gina Carano platforma ve yapımcı Lucasfilm'e dava açtığını duyurdu. Taciz edildiğini ve karalandığını iddia eden oyuncunun davasını X'in sahibi Elon Musk finanse edecek.

Kültür Sanat 7 Şubat 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Disney’de yayınlanan ‘The Mandalorian’ Star Wars evreninden çıkan dizilerin en sevilenlerinden. Dünya çapında büyük bir izleyici kitlesine ulaştı, serinin hayranlarını memnun etti. Takvimler 2021 yılını gösterdiğinde ise bir kriz yaşandı.

Dizide Cara Dune karakterini canlandıran Gina Carano kadrodan çıkarıldı. Gerekçe sosyal medya paylaşımıydı. Carona paylaşımında ABD’de Cumhuriyetçi olmayı Nazi Almanyası döneminde Yahudi olmaya benzetti. Oyuncunun bu paylaşımı yaptığı gün dizinin yapım şirketi hiç vakit kaybeden açıklama yayınlayıp “Gina Carano’nun Lucasfilm’le herhangi bir bağı kalmamıştır. Gelecekte de buna yönelik bir plan yoktur” dedi. Yapım şirketi oyuncunun sosyal medya paylaşımlarını “kişileri kültürel ve dini kimlikleri temelinde aşağılamak” diye tanımlamış, bunların “korkunç ve kabul edilemez” olduğunu söylemişti.

Aradan geçen üç yılın ardından bugün oyuncu için kendi deyimiyle önemli bir gündü. Carano “Benim için önemli bir gün” diyerek Disney ve Lucasfilm’e dava açtığını duyurdu.

Carano ayrımcılık ve haksız fesih sebebiyle kovulduğunu söylüyor; siyasi görüşleri ve cinsiyeti nedeniyle işten çıkarıldığını iddia ediyor.  Carano sağ görüşlü olduğu ve Disney ve Lucasfilm’le aynı görüşte olmadığı için “taciz edildiğini ve karalandığını” söylüyor. Erkek yıldızların Cumhuriyetçiler hakkında aşağılayıcı ifade kullanmasına izin verildiğini öne sürüyor. Carano bu sebeple Lucasfilm’den 75 bin dolar artı cezai tazminat talep ediyor. Bir isteği daha var; diziye geri dönmek…

The Mandalorian' Actress Gina Carano Fired by Lucasfilm

Elon Musk davayı finanse edecek

Davayı mali olarak X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk destekleyecek.

Neden derseniz… Elon Musk geçen yıl X’te düşünceleri sebebiyle işyerinde ayrımcılığa uğrayanlara yardım edeceğini açıklamıştı. Musk, Carano’nun da davasına mali destek sağlayacaklarını söyledi. Carano da bu destek için Musk’a minnettar: “Birinin savunmama bu kadar güçlü şekilde destek vermesine minnettarım ve adımı temizlemeyi dört gözle bekliyorum.”

Disney ve Lucasfilm ise henüz herhangi bir açıklama yapmadı.

Yapımcı açıkladı: 'Cem Karaca'nın Gözyaşları' hala gösterimdeYapımcı açıkladı: ‘Cem Karaca’nın Gözyaşları’ hala gösterimde

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.