Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri için iyi haber! Şimdilik…

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri için iyi haber geldi. Ama şimdilik. UNESCO'nun Riyad'daki toplantısında tarihi bölgenin Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne alınması reddedildi. Ancak Türkiye'nin atacağı adımlar bir yıl boyunca izlenecek.

Kültür Sanat 18 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi eserlerinden Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri için şimdilik iyi haber geldi. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleşen UNESCO toplantısında Dünya Mirası listesindeki bölge, Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne alınmadı. Ancak önümüzdeki bir yıl boyunca süreç UNESCO tarafından yakından takip edilecek. Bu süre zarfında Türkiye’nin bölgenin korunmasına yönelik gerekli adımları atıp atmadığı tespit edilecek.

Riyad’da gerçekleştirilen UNESCO Dünya Mirası Komitesi Genişletilmiş 45. Oturumu’nda Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne alınması yönündeki karar önerisi Umman, Mısır, Katar, Nijerya, Rusya Federasyonu, Güney Afrika, Japonya, Hindistan, Meksika, Saint Vincent ve Grenadinler, Arjantin, Mali, Zambiya, Tayland, Suudi Arabistan ve Etiyopya’nın karşı oylarıyla kabul edilmedi.

Diyarbakır Müzesi Müdürü uyarmıştı

UNESCO’da görüşülen karar önerisini iki hafta önce Diyarbakır Müze Müdürü ve eski Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Alan Başkanı Nevin Soyukaya duyurmuştu. Soyukaya, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki bölgenin nehir ıslahı bahanesiyle alanın doğallığını, bütünlüğünü ve özgünlüğünü bozan yeni düzenlemelere gidildi. Hevsel Bahçeleri’nde endüstriyel üretim başlatıldığını yetkililerin ise buna seyirci kaldığını iddia etti.

Eski Alan Başkanı Nevin Soyukaya sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Üzgünüm! Bunca yıkım, bunca tahribattan sonra olacağı buydu. Planlı ve sistematik bir şekilde yok edildi Suriçi. UNESCO, Dünya Mirası Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanını, Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne almaya karar verdi” demişti.

Gordion UNESCO Dünya Mirası olmak için gün sayıyorGordion UNESCO Dünya Mirası olmak için gün sayıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.