Dizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Entrika, yılbaşı, Ajda Pekkan ve Dubai

‘Kızılcık Şerbeti’nin 45. bölümü yılbaşı kutlama sahnesine konuk olan Ajda Pekkan’la taçlanırken dizinin aldığı Dubai reklamı tepki çekti. Ünalların evinde ezilen Doğa entrika modunu açtı; Fatih’le yeniden evlenip kayınvalidesi Pembe’ye rest çekti.

Kültür Sanat 30 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Alakasız âşıklar Alev ve Abdullah’ın (Müjde Uzman, Settar Tanrıöğen) gönül ilişkisi açığa çıktığından beri Ünal çocukları Alev’e yükleniyordu. Geçen bölümün sonunda babaları Abdullah’a da bir zahmet çatmışlardı; Pembe de (Sibel Taşçıoğlu) eşi Abdullah dışındaki herkes için intikam yeminleri etmişti. Yeni bölümü Ünal gençlerinin birbirine girmesiyle açtık.

Acemi entrikacılar

Ailelerinde Alev’in yeğeni gelin, Alev’in arkadaşı da damat olan Pembe’nin muhteşem planı, oğlunun da kızının da ilişkisini bozmaktı. Gördüğünüz gibi oldukça örnek bir anne olan Pembe faaliyetlerine başladı. Bu saçmasapan fikri Alev’in eski nişanlısı Rüzgar’a da (Yiğit Kirazcı) açtı. Rüzgar akıllı dedik, “Ne alaka?” der dedik ama Roket Takımı oluverdiler. Bu planın sizin acınıza nasıl bir merhemi var kuzum Allasen?

Doğa (Sıla Türkoğlu) Ünalların evinde teyzesi Alev’in suçunu göğüslüyor; uzun süredir de kızı için o aileye katlanıyordu. Arzusuna mı yenildi yoksa velayet Fatih’ten düşsün diye nikah işlemlerini hızlandırmak için mi bilinmez, Fatih’le (Doğukan Güngör) bir gece ‘aşk tazeledi’. Ertesi gün gerçekten de nikahlandılar.

Hanımlar kapışıyor

Doğa için bu nikah velayet dışında, sabrını taşıran kayınvalidesi Pembe’yi alt etmek için de önemliydi. Doğa bununla kalmadı, yaptıklarını tasvip etmediği teyzesi Alev’le birlik olmaya karar verdi. Akşamına da “Bu evin yeni hanımı artık benim,” diyerek baş köşeye oturup Pembe’ye meydan okudu. Bir tek siyasilerimiz koltuk sevdalısı değil gördüğünüz gibi.

Ajda Pekkan hepimize yeter!

Ajda Pekkan’ın konuk olduğu yılbaşı kutlamaları karakterlerin yüzünü güldüren tek unsurdu. Pekkan’ın, yaptığı eğitim programından ötürü Kıvılcım’ı (Evrim Alasya) tebrik etmesi çok incelikli bir sahneydi.

Dizi yansıması

* İki takımımız arasında Suudi Arabistan’da gerçekleşecek derbi, Atatürk tişörtleri ve pankartlarına izin verilmemesinden ötürü meydana gelen tartışmalar sonucunda ertelendi malum. Tartışma Suudi Arabistan’ın tutumundan çıkıp komşu Arap ülkelerini de içine aldığından, aynı gün bölümde Dubai reklamına denk gelen izleyiciyi öfkelendirdi. Olaylar patlak vermeden önce çekilen bir bölüm olduğundan ve reklam anlaşmasının muhtemelen bağlayıcılığından ötürü yapılacak pek bir şey yoktu, ama durum sosyal medyaya pek tatsız yansıdı. (Bu olay olmasaydı da bir ülkenin reklamının yapılması saçma.) Bu sahneyi yine de Ünalların temsil ettiği cenahın ‘din kılıflı Arap kültürü hayranlığına bir gönderme’ şeklinde okumak mümkün mü?

* Bölüm izleyiciyi ikiye böldü. Bazıları Doğa’nın Pembe’ye meydan okumasını yerinde ve karizmatik bulsa da bazıları çiğ ve yüzeysel buldu. ‘Menemen soğanlı mı soğansız mı’dan sonra zor bir araya gelmiş vatandaşların birlik ve beraberliğinin Nuri Bilge Ceylan ile Zeki Demirkubuz meselesiyle sınandığı şu günlerde bari sen rahat dursaydın Doğa.

* Bizim de naçizane bir çift lafımız var. Geçen sezonun finalinde Alev’in Pembe’ye yönelik “Ben istesem bu evin hanımı olurum!” çıkışındaki seviyesizlik Doğa üzerinden niye tekrar etti? Doğa’nın Alev’e “Senin soyadın Ünal olana kadar (Fatih’ten) boşanmaya hiç niyetim yok,” demesi de çirkin değil mi? Kıvılcım gibi kendi ayakları üzerinde duran, gücünü ve değerini kendinden alan bir annen varken, gücünü kocalarının soyadından alıp değerini de ev halkına kök söktüren bir hanımlıktan almak nereden çıktı Doğa?

* Benzer bir noktadan gidelim: Rüzgar iş yerinin yılbaşı kutlamaları sırasında onur konuğu olarak Pembe’yi sahneye davet edip hayata karşı olan duruşunu takdir etti. Bu hareketin motivasyonu Alev’e nispet tabii; ama yalnızca domestik alanda değerli olduğunu hisseden (ya da böyle hissettirilen) Pembe için doğrudan şahsına yapılmış bir övgü oldukça değerli.

* Bu bölüm mütedeyyinleri sınadı. Ömer aşk acısından bir barda shot’ları yuvarladı. Diğer Ünalların “Biz yılbaşı kutlamıyoruz” tavrıysa, kişisel hesaplar gereği hepsinin yılbaşı kutlamasına gitmesiyle sonuçlandı. Yeni bir yıla girmeyi kutlamaya karşı olmak ile mütedeyyinliği bir tutan bakış açısının meşrulaşması bakımından “Biz kutlamayız” replikleri can sıkıcı olsa da gerçekçi olmuş. Sonuçta Ünalların temsil ettiği dindarlık anlayışı bu.

* Diğer mütedeyyin Mihri’ninse (Gizem Yanık) başörtüsünü çıkarması yakındır. Bu kararı umuyoruz ki sırf âşık olduğu kişi etkilensin diye almaz. Seküler Arslanların en küçüğü Çimen’se (Selin Türkmen) bu konuda hâlâ hadsiz. Çimen’in “Yanlış anlama ama açıkken çok güzelsin” demesi ile başörtülü kadınların “Kapansan çok güzel olursun” taktiği aynı can sıkıcılık seviyesinde. Fikir beyan ekmek ve “Kilo almışsın/vermişsin”, “Örtünmek/örtünmemek sana yakışır” gibi yorumları aynı sanmaktan vaz mı geçsek?

Gözden kaçmayan detaylar

* Diziyi diğerlerinden ayıran, konuyu bireyler yerine yaşam tarzları arasındaki çatışmaya oturtmasıydı. İlk sezon kişisel çatışmalar devam ederken toplumsal odak korunmuştu. Bu sezon dizinin odağı direkt bireyselliğe kaydı. Hâlâ yaşam tarzı farklarına gönderme yapılsa da geldiğimiz noktada dizi (ne mutlu ki) iki kesimi birbirine yaklaştıran bir tonda. O sebeple toplumsal ayrım teması ömrünü (tüketmese de) yarılamış olabilir. Ancak dizi bu bölümden sonra iyice ‘pembe’ diziye dönecek gibi. (Düşük bütçeli kelime oyunu.) Alıştığımız entrikaların benzerlerini görmeye başlarsak dizinin tadı kaçacak. Umuyoruz ki dizi kişisel çatışmaları işleyiş biçimiyle de farkını ortaya koyar.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: “Ketche” Hakan Kırvavaç
Senaryo: Melis Civelek, Zeynep Gür
Müzik: Ece Ölçer, Serkan Ölçer
Oyuncular: Evrim Alasya, Barış Kılıç, Settar Tanrıöğen, Aliye Uzunatağan, Sibel Taşçıoğlu, Sıla Türkoğlu, Müjde Uzman, Ceren Yalazoğlu, Doğukan Güngör, Feyza Civelek, Serkan Tınmaz, Emrah Altıntoprak, Kayra Şenocak, Selin Türkmen, Yiğit Kirazcı, Rahimcan Kapkap, Gizem Yanık, Bahtiyar Memili

Dizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: İntikam yeminiDizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: İntikam yemini

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.