Fotoğraf Makinesi Müzesi yaralarını sarıyor

Malatya'da içinde binlerce fotoğraf makinesi ve aksesuvarın bulunduğu dünyanın en büyük üçüncü Fotoğraf Makinesi Müzesi'nde, deprem nedeniyle hasar gören makineler tek tek tamir ediliyor. Müzenin bir an önce açılması hedefleniyor. Müzeyi yılda 120 bin kişi geziyor.

Kültür Sanat 7 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Malatya'daki Fotoğraf Makinesi Müzesi Avrupa ve Asya'nın en büyüğü olma özelliği taşıyor.

2017 yılında Malatya merkezindeki Sanat Sokağı’nda kurulan Fotoğraf Makinesi Müzesi, 6 Şubat’ta meydana gelen depremden etkilenmişti. Koleksiyoner Baki Tamer Selçuk’un 33 yılda topladığı fotoğraf makinelerinin sergilendiği müze afet sonrası yaralarını sarmaya başladı. Deprem nedeniyle müzedeki bazı makineler ve aksesuvarlar kırılıp zarar görmüştü.

Her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan ve içinde 1876’lı yıllarda üretilen körüklü, filmli ve ahşap makinelerin yanı sıra casus ve piyasa değeri çok yüksek makinelerden depremlerde zarar görenler, müzede görevli teknik personel tarafından tamir edilip onarılıyor.

Müzede, çocuklara yönelik fotoğraf makineleri de bulunuyor.

Onarım  sürecinde ilgili müze sorumlusu İrfan Tunay, “Müzemiz dünyanın üçüncü, Asya ve Avrupa’nın en büyük müzesi. Asrın felaketindeki depremlerde oluşan zararları toparlamaya çalışıyoruz. Birçok envanter depremlerde sarsıldı, kırıldı. Kırılanları tamir ediyor, vitrinleri düzeltiyoruz. İnşallah yakın zamanda yaraları sarıp tekrar normal hayata dönüşü sağlarız. Müzede toplamda 5 bin 623 envanter bulunuyor, bunun 3 bin 600’ü aksesuvar, 2023’ü fotoğraf makinesi. Toplamda 44 segmentten oluşuyor” dedi. Tunay, müzeyi yılda ortalama 120 bin kişinin ziyaret ettiği bilgisini de paylaştı.

İstanbul’a yeni bir müze: İstanbul Büyükada Edebiyat Müze Kütüphanesi açıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.