Dünyanın kuklaları İstanbul’da buluşuyor

Sanat yönetmenliğini Cengiz Özek’in üstlendiği Uluslararası İstanbul Kukla Festivali 25 Ekim'de başlıyor. 5 Kasım'a kadar devam edecek festival boyunca sekiz ülkeden 10 oyun izleyiciyle buluşacak. Festival süresince Karagöz Figürleri Sergisi de ziyaretçilerini bekliyor.

Kültür Sanat 18 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Uluslararası İstanbul Kukla Festivali ‘100’de 25’ sloganıyla kapılarını sanatseverlere açmaya hazırlanıyor. 25 Ekim – 7 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek festival 25. yaşını kutluyor. Cumhuriyetin 100. yılında festivalde sekiz ülkeden 10 oyun izleyiciyle buluşacak. Festivalde Türkiye’den de altı topluluğun sekiz oyunu yer alıyor. Sanat yönetmenliğini Cengiz Özek’in üstlendiği festivalde geniş kapsamlı bir Karagöz Figürleri Sergisi de kapılarını ziyaretçilere açacak. Akbank Sanat, Alan Kadıköy, Fişekhane, DasDas, Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi ve Mall of İstanbul festivale ev sahipliği yapacak.

Türkiye’den bu yıl festivale katılacak oyunlar Çağrı Yılmaz’ın sergileyeceği ‘Döngü: Patikalar’,  Tiyatro Gülgeç’in biri yetişkinlere yönelik olan ‘Öfkenin Yakın Geçmişi’, diğeri ise çocuklar için ‘Turunç’un Bahçesi’. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları’nın sergileyeceği kara tiyatro türündeki ‘Benim Küçük Yıldızım’ festivalin yerli gösterileri arasında.

İstanbul Kukla Festivali’nde Karagöz için ayrı bölüm

Türk geleneksel gölge tiyatrosu Karagöz’e de özel bir bölüm ayrılan festivalde Cengiz Özek ‘Çöp Canavarı’ ve ‘Büyülü Ağaç’ adlı Karagöz oyunlarını sergilerken, Aytek Önal da ‘Balık Tezgahı’ adlı gösteriyi sergileyecek. İBB’nin restorasyonundan sonra hizmete açılan Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi’nde festival boyunca Karagöz gösterileri, film gösterimleri, atölye ve söyleşilerin yanı sıra bir de Cengiz Özek tarafından açılacak bir Karagöz Figürleri Sergisi yer alacak.

Festivale bu yıl yurt dışından katılacak oyunlar şöyle: Çekya’dan Alfa Thatre’ın sergileyeceği ‘Bay Kaspar ve Tuhaf Ailesi’, İtalya’dan Compagnia Follemente’nin ‘Erkekler Tülleri Sever’ ve yine İtalya’dan Compagnia Walter Broggini’nin ‘Solo’ adlı oyunları, Macaristan’dan MarkusZinhaz Puppet Thetare’ın sergileyeceği ‘Uçuşun Tarihi’ ve Slovenya topluluk Nebo Theatre’ın sergileyeceği ‘Oda’.

Festivalin Avrupa kıtası dışındaki konukarı ise Kuzey Amerika ve Asya’dan. Meksika’dan kukla sanatçısı Diego Ugalde’nin sergileyeceği ‘Buffalo’ ve ‘Neşeli Kuklalar’ adlı oyunların yanı sıra Özbekistan’ın Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nden gelecek olan Karakalpakistan Devlet Kukla Tiyatrosu’nun sergileyeceği ‘Sarayda Sihir’ izleyicilerle buluşacak.

Müzik Radarı hatırlatır: Barış için söylenen şarkılarMüzik Radarı hatırlatır: Barış için söylenen şarkılar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.