Einstein’in formüllü mektupları 21 milyon liraya satıldı

Albert Einstein'in kütle çekimsel merceklenmeye dair en kapsamlı ifade ve hesaplamalarının yer aldığı üç ayrı mektup Christie's müzayede evinde satışa çıkarıldı. Yaklaşık 21 milyon liraya satılan mektuplar, bir Einstein mektubu için bir açık artırmada elde edilen en yüksek dördüncü fiyat oldu.

Kültür Sanat 18 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Fizik alanında yaptığı çalışmalarla 20. yüzyılın en önemli bilim insanlarından biri olan Albert Einstein’ın 1936’da yazdığı mektuplar satışa çıkarıldı. Mektuplar, Einstein’in bilimsel çalışmalarına destek verip kendisini cesaretlendiren Çek bilim insanı Rudi W. Mandl’ye yazılmış. İçeriğinde kütle çekimsel merceklenmeye dair ifadelerin yer aldığı mektup, bilim insanın bu konudaki en net, önemli ve kapsamlı ifadelerinden biri olarak tanımlandı. Mektupta, bir yıldız yüzeyindeki ışık sapmasının anlamını ve saptıran yıldızın yıldız yarıçapı tanımlanıyor.

1936 tarihli mektuplar, Christie’s müzayede evinde 604 bin 800 sterline (yaklaşık 21 milyon liraya) satıldı. Müzayede evi, bu satış rakamının, tahmin edilenin 80 kat daha fazlası olduğunu açıkladı. Ayrıca, bu satış rakamı bir Einstein mektubu için bir açık artırmada elde edilen en yüksek dördüncü fiyat oldu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christie’s (@christiesinc)

Christie’s müzayede evinin uzmanı Thomas Venning de mektupların kütle çekimsel merceklenmeye dair en kapsamlı ifadeleri içerdiğini ve bu mektupların Einstein’ın düşünce yapısı hakkında tüm insanlığa fikir verdiğini söyledi: “Einstein’ın denklemlerinin bir kağıt üzerinde olması inanılmaz bir şey ve bu bize Einstein’ın iş başındaki beyni hakkında inanılmaz bir fikir veriyor. Bu, Einstein’ın yerçekimsel mercekleme hakkında yazdığı tartışmasız en kapsamlı açıklama.”

 

Einstein'ın notları 13 milyon dolarEinstein’ın notları 13 milyon dolar

Dünya Kleopatra'yı biz de Troyalı Helen'i tartışıyoruz: Esmer miydi yoksa sarışın mı?Dünya Kleopatra’yı biz de Troyalı Helen’i tartışıyoruz: Esmer miydi yoksa sarışın mı?

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.