Ve Aras Bulut İynemli Disney+ dizisi için konuştu

Emekli 218 Türk diplomat, yayımladıkları bildiride Disney Plus'ın 'Atatürk' dizisinin iptal etme kararından dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek dizinin planlanan tarihte yayınlanmasını talep etti. Dizide Atatürk'ü canlandıran Aras Bulut İynemli de "elimden geleni yapacağım" dedi.

Kültür Sanat 12 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Disney+ iki çeyrektir düşen abone sayısının önüne geçemiyor. Yayınlanan rakamlara göre platform 11 milyondan fazla abone kaybetti.

Disney+’ın ‘Atatürk’ dizisi hakkında yapımcıdan sonra konuşan ilk isim Aras Bulut İynemli oldu. Dizide Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandıran Aras Bulut İynemli iptal kararı hakkındaki suskunluğunu bozdu. Ünlü oyuncu basın mensuplarına yaptığı açıklamada dizisinin dünya çapında gösterimi için elinden geleni yapacağını söyleyip şu açıklamalarda bulundu. “Benim oynayan ve bu sorumluluğu alan kişi olarak Atatürk’e ve projeye sahip çıkmak en önemli görevim. Yapım şirketi, platform böyle bir karar aldı bu konuda. Atatürk’ün zaten dünyanın en büyük liderlerinden biri olduğunu anlatmaya gerek yok. Hatta bence en büyüğü. Dünyada izlenmesi için elimden geleni yapacağım” dedi.

Disney+’ın kararına emekli diplomatlar da tepkili

Öte yandan Disney+’ın ‘Atatürk’ dizisi kararına tepkiler de sürüyor. Dijital platformun aldığı karara bir tepki de emekli Türk diplomatlardan geldi. Emekli diplomatlar imzaladıkları bildiriyle, dizisini platformda yayınlamama kararına tepki gösterdi. Hatırlanacağı üzere platform tarafondan 2 Ağustos’ta yapılan açıklamada, ‘Atatürk’ dizisinin platformda yayınlanmayacağı, bunun yerine FOX ve Lanistar Medya tarafından iki film olarak televizyon ve sinemalarda seyircilerle buluşacağı duyurulmuştu.

Emekli diplomatların, Disney+’ın dizinin uluslararası yayınını iptal etmesi nedeniyle şaşkın olduklarını ve hayal kırıklığına uğradıklarını aktardıkları bildiride, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili uluslararası alanda kabul gören anlayış kapsamında Disney’e, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 1981’de Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yılı hakkında bir karar kabul ettiği hatırlatıldı.

Birleşmiş Milletler kararının da Atatürk’ün dünyada kalıcı bir barışın önemli bir destekçi olduğu hatırlatılırken bildiride, Atatürk’ün renk, din ve ırk ayrımı olmaksızın insanlar arasında uyum ve işbirliği gelişimi için gayret ettiği ifade edildi. Bu bağlamda bildiride, Disney+’tan ‘Atatürk’ dizisini daha önce planlandığı şekilde yayınlaması talep edildi.

Bildiriye imza atan diplomatlar arasında Türkiye’nin Ermenistan Normalleşme Süreci Özel Temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç da yer alıyor. Özel Temsilci Kılıç, yaptığı değerlendirmede, Disney+’ın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatan “Atatürk” dizisini yayımlamama kararını ANCA’nın baskısı sonucu aldığına işaret etti. ANCA’nın yapıcı bir grup olmadığını, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini de baltalamaya çalıştığını dile getiren Kılıç, “ANCA yapıcı bir tutumdan ziyade yanlış yorumlanan bir tarih üzerine görüş oluşturarak, strateji oluşturarak ilişkilere de zarar veriyorlar. Türk-Amerikan ilişkilerine zarar veriyorlar. Türkiye’yle Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine zarar vermeye çalışıyorlar.” dedi.

Disney+, abonelerinden sarı kart gördü: 12 milyon kişi üyelikten vazgeçtiDisney+, abonelerinden sarı kart gördü: 12 milyon kişi üyelikten vazgeçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.