En eski kent Çatalhöyük’ün belleğinden çıkanlar bu sergide

Dünyada en eski kentsel yerleşim yerlerinden biri olan Konya'daki Çatalhöyük'ün birikimi Belleğin İzi: Neolitik Kent Çatalhöyük başlığı ile AKM'de sergileniyor. Ücretsiz ziyaret edilebilen sergide, Çatalhöyük'ün birikimini 40 sanatçı yorumluyor.

Kültür Sanat 22 Aralık 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Dünyada bilinen en eski kentsel yerleşim olan Konya’daki Çatalköyük’ün geçmişi İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde sergilenmeye başladı. Dokuz bin yıl öncesine uzanan geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan bu neolitik yerleşimden ilham alan sergi, 7 Ocak 2024’e kadar ziyaret edilebilir. 23 sanatçının tarihi bölge üzerine kazı başkanlığının verdiği bilgileri yorumlayarak oluşturduğu resim, heykel, seramik, ahşap baskı, cam altı çalışması ve video enstalasyonundan oluşan 40’a yakın eseri yer alıyor.

Çatalhöyük üzerine panel de gerçekleştirildi

Küratör Siret Uyanık ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ali Umut Türkcan tarafından hayata geçirilen sergi kapsamında, uzman arkeolog Nezih Başgelen moderatörlüğünde, Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan, Dr. Bülent Gönültaş ve Dr. Coşkun Bilgi’nin katılımıyla Çatalhöyük Arkeolojisi ve Sanata Yansıması temalı panel gerçekleştirildi.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Türkcan, Çatalhöyük yerleşiminin sanatçılara ilham kaynağı olacağına işaret ederek, “Bundan 60 sene önce tarihi bölge ilk kazıldığında dünya tarihinin en önemli arkeolojik keşiflerinden biriydi. Dünyanın en büyük kenti, ilk kenti, dünyanın ilk duvar resimleri, ilk inanç yapıları gibi dünyanın ilklerine sahip bir yer” dedi.

Serginin küratörü Siret Uyanık ise Çatalhöyük yerleşiminin zengin sembollere sahip bir yaşam alanı olduğunu vurgulayarak, sembollerin o dönemin yaşam tarzıyla ilgili ilginç verilere ışık tuttuğunun altını çizdi. Sergide, Türkiye’nin zengin arkeolojik mirası çağdaş sanatla birleştirilerek, geçmişin izleri modern bir perspektifle sunuluyor.

Konser Kurdu Yılbaşı ÖzelKonser Kurdu Yılbaşı Özel

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.