Kutuplaşan Türkiye’de sanat günlüğü: Hedef gösterilen sergi açılmadan iptal edildi

Gazeteci Melike Çapan'ın Kıbrıs olaylarının ardından yaşanan kimliksizleştirme politikasının anlatıldığı 'Yeniden Buluşacağız: İmroz'un 1964 Belleği' isimli sergisi İstanbul'dan sonra Gökçeada'da açılacaktı. Lakin sosyal medyada hedef gösterilince iptal edildi.

Kültür Sanat 10 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
'Yeniden Buluşacağız: İmroz’un 1964 Belleği' sergisi Kasım 2022'de İstanbul'da açılmıştı. Açılışta Laki Vingas, Melike Çapan, Patrik Bartholomeos bir arada.

Türkiye’de sanat ve sanatçıların hedef gösterilmesinin ardından etkinliklerin iptal edildiği örneklere bir yenisi daha eklendi. Gazeteci Melike Çapan’ın Kıbrıs olaylarının ardından yaşanan kimliksizleştirme politikasının anlatıldığı ‘Yeniden Buluşacağız: İmroz’un 1964 Belleği’ isimli sergisi geçen kasım ayında İstanbul’da ziyarete açılmıştı.

Sergide, adadaki Rumların yaşamına dair pek çok belge ve obje yer alıyor.

Sosyal medyadan hedef gösterildi

Serginin ikinci durağı ise daha özel bir adreste, sergiye de konu olan Gökçeada olacaktı. Ancak son dönemde neredeyse rutin haline gelen hedef gösterme kampanyası kendini yine gösterdi. Zeytinliköy’de açılacak sergi için sosyal medya üzerinden hedef gösterici paylaşımlar yapıldı, ardından Gökçeada Kent Konseyi basın açıklaması yaparak serginin ‘devletin manevi şahsiyetini hedef aldığı’ iddia etti:

“Gazeteci Melike Çapan tarafından hazırlanmış Gökçeada’da Kıbrıs olaylarının ardından yaşanan sözde kimliksizleştirme politikasının anlatıldığı dokümantasyon sergisi tahkir, tecyiz ve iftiralarla dolu açılmaya doğru gidiyor. Başta devletimizin manevi şahsiyetini hedef alan bu sergi Rum ve Yunan sevinci yazar, çizer ve entelektüel kesimce hararetle alkışlanırken, Adada yaşayan Osmanlı bakiyesi Türk milletini rencide etmektedir.

Devletimiz başta adada yaşayan Rumların eğitim hakkını düzenlemek için ilkokul, ortaokul ve lise açmıştır, Vakıf mallarını iade etmiştir. Rumlar hiç olmadıkları kadar rahattır. Bugün Batı Trakya’da ıstırap çeken Türklere nispetle huzur içinde yaşamaktadır. Gökçeada’da kundaklanmış, çeşitli bahanelerle yıktırılmış, meyhane ve pavyon yapılmış kilise var mı? Halbuki Yunanistan’da binlerce cami var. Yunan tarafı Türk okullarının yüzlercesini sebepsiz yere kapatırken biz adada açtık. Hiç kimse devletimizi ve milletimizi küçük düşüremez. Hele de bizim toprağımızda. Devletimiz Rumlara verdiği hakları da gözden geçirmelidir. Batı Trakya kan ağlarken bunlar bize bizim ülkemizde sövmeye kalkıyor. Kimin haddine.”

‘Rum toplumun bu süreçten zarar görmemesi için sergiyi iptal ediyorum’

Bu açıklamanın ardından Çapan da sosyal medya hesabından sergiyi iptal etmek zorunda kaldığını duyurdu. Gerçek Gündem’e konuşan gazeteci, “1964’ün kırıntıları bize bu sergiyi iptal ettirme mecburiyetinde bırakıyor” dedi. Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı ile konuşan Çapan, sergiyi ve amacını anlatsa da karşı taraftan serginin adını bir tehdit unsuru olarak algıladığını söyledi. Çapan’ın aktardığına göre konsey, ‘Yeniden Buluşacağız’ isminden ve 1964’ün de gündeme getirilmesinden rahatsız oldular.

Çapan şöyle devam etti: “Sergi yapılırsa savcılığa şikayet edeceklerini söylediler. İddiaları o ki devlete ihanet ediyormuşum. Ben gazeteciyim. Yalnızca halka hizmet etmekle sorumluyum ve yalnızca halka hesap veririm. 10 yıllık meslek hayatımda uzmanlık alanım olan Türkiye’de azınlıklarla ilgili pek çok haber, röportaj yazdım, belgesel-haber çektim. Hiçbir zaman bunu devlete karşı bir hareket olarak değil aksine dini, dili, inancı ne olursa toplumların haklarını göz ardı etmeden sesleri olabilmeye gayret ettim. Bir gazeteci doğru bilgiyi halka sunarken aynı zamanda o halkı korumakla da yükümlüdür. Bu sergiyi iptal ederek bu yükümlülüğümü yerine getiriyorum. Adadaki ya da İstanbul’daki Rum toplumun bu süreçten zarar görmemesi için sergiyi iptal ediyorum.”

Chris Noth cinsel saldırı suçlarını reddetti, eşini aldattığını itiraf ettiChris Noth cinsel saldırı suçlarını reddetti, eşini aldattığını itiraf etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.