Eva Braun’un Hitler’e hediye ettiği kalem açık artırmaya çıkıyor

Nazi Almanya'sının lideri Adolf Hitler'e ait olduğu iddia edilen bir gümüş kaplama kalem, önümüzdeki ay Belfast'ta açık artırmaya çıkıyor.

Kültür Sanat 30 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Adolf Hitler ve Eva Braun, Berchtesgaden'da yemek masasındayken. Fotoğraf: Shutterstock

2. Dünya Savaşı’nda Almanya’yı yöneten faşist lider Adolf Hitler’in, tarihe yansıyan acımasız yüzünün ardında gizli tuttuğu özel yaşamını simgeleyen bir eşya müzayedede meraklılarının ilgisine sunulacak.

Sevgilisi Eva Braun’un Hitler’e, 20 Nisan 1941’de 52’nci doğum günü için gümüş kaplama bir kalem verdiğine inanılıyor. İlk olarak 2002 yılında bir koleksiyoncu tarafından satın alınan kalemin üzerinde Almanca ‘Eva’ ve ‘AH’ yazıyor.

O kalem, 6 Haziran’da Doğu Belfast’taki Bloomfield Müzayede Evi’nde yapılacak geniş ölçekli bir antika müzayedesinde açık artırmaya çıkacak. Kalemin 50 bin ila 80 bin sterlin arasında bir fiyata satılacağı tahmin ediliyor. Müzayedede ayrıca Hitler’in orijinal imzalı bir fotoğrafı ve Kraliçe Victoria’nın vatana ihanetten hüküm giymiş İrlandalı isyancılar için verdiği 1869 tarihli af kararının el yazması metni de yer alacak.

Adolf Hitler’in 50 bin ila 80 bin sterline satılacağı düşünülen kalemi. Fotoğraf: Bloomfield Müzayede Evi

Bloomfield Müzayede Evi’nin müdürü Karl Bennett, açık artırmanın dünyanın dört bir yanından ilgi göreceğini bekliyor. Bennett, “Hitler’in kişisel kalemi, tarihin gizli kalmış bir parçasını çözmeye yardımcı olabilir ve Hitler’in kamuoyundan titizlikle sakladığı özel ilişkilerine dair eşsiz bir perspektif sunabilir. Hitler’in diktatörlüğü sırasında kişisel cazibesinin büyük bir kısmı da ülkesine sadık kalmak uğruna kişisel bağları reddederek Alman ulusunun babası olarak ince ince işlediği kimliğinden kaynaklanıyordu. Doğum gününde Eva’dan aldığı sevgi simgesi olan bu hediye, Hitler’in kamusal yüzünün ardındaki aldatmacayı ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir” dedi.

Bennett, ince eleyip sık dokudukları bir araştırma sonucunda elde ettikleri bilgilerin kalemin gerçekliğini gösterdiğini belirtti.

Hitler'in saati 19.7 milyona satıldı, Yahudilerden tepki yağdıHitler’in saati 19.7 milyona satıldı, Yahudilerden tepki yağdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.