Evdeki Van Gogh portresinin sırrı çözüldü

Hollanda'da genç bir çiftin tadilat sırasında bulduğu Van Gogh tablosunun sırrı çözüldü. Tablonun ünlü ressama ait olmadığı ortaya çıktı, sahibi de bulundu.

Kültür Sanat 21 Şubat 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Belçikalı bir çift geçen hafta dünyanın en şanslı insanları olduklarını düşündü.

Zira evlerindeki tadilatta Hollandalı ressam Van Gogh’a ait bir otoportre bulduklarını sandılar ve sanat tarihçileriyle iletişime geçip tablonun orijinal olup olmadığını öğrenmek istediler. Ancak Gent Üniversitesi’nin yaptığı araştırma tablonun orijinal olmadığını ortaya çıkardı. Uzmanlar eser üstünde ölçümler yaptı ve karar oldukça hızlı şekilde verildi: Resim Van Gogh’a ait değildi, çünkü eserdeki boya pigmentini Van Gogh’un yaşamı boyunca hiç kullanmamıştı.

Tablo usta ressam Van Gogh’a ait değildi ama kimin olduğu da bilinmiyordu.

Neyse ki bu sır da çözüldü. Bölgede yaşayan Kris Van Elsen isimli bir kadın tablonun 90’ların başında evinde yaşayan iki üniversite öğrencisinden biri tarafından yapıldığını söyledi: “Ingrid isimli genç bir kadının Van Gogh çizdiğini hatırlıyorum. Bunca yıldan sonra soyadını unuttum. Sanat okumuştu.”

Öğrenciler tabloyu evin duvarına da asmış, hatta taşınırken orada bırakmış. Elsen yeni ev sahibinin tabloyu bir şekilde duvarın arkasına aldığını, sonraki sahiplerin ise tabloyu hiç fark etmediğin düşünüyor.

Hannes ve Lore evlerindeki Van Gogh tablosu ile.

Ressam bulundu

Ve bir başka mucize daha oldu. Hollanda basını bu gizemli ressamı bulmak için kolları sıvadı ve başardı.

Şu an sanat eğitmeni olan Ingrid Musenbrock resmi nasıl ve neden yaptığını anlattı:

“Neden bir Van Gogh tablosu seçtiğimi bilmiyorum, o zamanlar eğlenceli gelmişti. Önce Van Gogh’un yüzüyle başladım ancak birkaç saat sonra resim yapmaktan bıktım. Son rötuşları çok kaba yaptım. Bıkmıştım, sonrasında bir kadeh şarap içtiğimizi hatırlıyorum.”

Tablonun son sahibi olan genç çift de sırrın çözülmesinden memnun: Birçok soru işareti artık gitti. Kapanış güzel. Güzel bir hikaye ve güzel bir eser.”

Van Gogh'a son bakış: Orsay Müzesi ressamın son dönem eserlerini bir araya getiriyorVan Gogh’a son bakış: Orsay Müzesi ressamın son dönem eserlerini bir araya getiriyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.