Eylemciler Boticelli’ye kıyamadı: Bu kez çorba atmadılar

Mona Lisa'ya çorba atan iklim eylemcileri Boticelli'nin tablosuna kıyamadı. Rönesans aydını Boticelli'ye ait 'Venüs'ün Doğuşu' tablosunun sergilendiği salonda eylemciler bu kez çorba fırlatmayıp bildiri okumakla yetindi.

Kültür Sanat 15 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Sandro Boticelli'nin 'Venüs'ün Doğuşu' tablosu, Uffizi Galeri'sinin en popüler tablosu.

merkezi Floransa’daki Uffizi Galerisi her yıl yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Gelen ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği eserlerden biri 15. yüzyıl harikası ‘Venüs’ün Doğuşu’. Rönesansın önemli isimlerinden Sandro Boticelli’ye ait altı yüzyıllık tablo önceki gün iki iklim eylemcisinin protestosuna tanıklık etti. İki haftadır önce Paris’teki Louvre Müzesi’nde, ardından da Lyon’daki Musee des Beuax Arts’daki eylemlerde Leonardo Da Vinci ve Claude Monet tablolarına çorba fırlatılmıştı. Ses getiren bu iki eylemin ardından eylemciler bu kez İtalya’da ortaya çıktı. Floransa’daki Uffizi Galerisi’nde sergilenen ‘Venüs’ün Doğuşu’nun önünde duran iki eylemci tabloyu koruyan cama çevre yıkımı görüntülerini içeren görseller yapıştırdı.

Boticelli daha önce de hedef olmuştu

Uffizi Galerisi’nde gösteri düzenleyen eylemciler kendilerini dünyanın yok olma noktasına ulaşmadan önceki son nesil olarak gördükleri için bu ismi seçen ve öğrenciler tarafından yönetilen Last Generation (son nesil) grubunun üyesi. Eylemciler ‘Venüs’ün Doğuşu’nun cam çerçevesine yerleştirdikleri fotoğraflarda sular altında kalmış bir Toskana kasabasına gösterdi.

Göstericilerden biri “Hükümet ocak ayında tarlaların yanmadığını, bu yaz suyun sorun olmayacağını, sellerin yıktığı evlerin insan tercihlerinden kaynaklanmayıp tesadüfi olaylar olduğunu iddia etmeye devam ediyor. Gerçek sorunlarla ilgilenmek yerine saçma sapan yasalar çıkarıyor” dedi. Açıklamadan sonra eylemciler galeriden çıkarılıp polis karakoluna götürüldü. Kasım ayında Floransa’da bir yargıç 2022’de Uffizi’deki bir başka Boticelli tuvalini koruyan cama ellerini yapıştıran iki eylemciyi yargılamıştı. Yargılamadan sonra eylemcilerin suçsuz olduğuna hükmedilmişti.

Ne çektin be sanat! Tabloya yine çorbalı saldırıNe çektin be sanat! Tabloya yine çorbalı saldırı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.