Fatih’in ilk kez resmedildiği madalyon için 1.8 milyon dolar az bulundu

Fatih Sultan Mehmet'in en eski tasviri olduğu düşünülen madalyon Londra'daki müzayedede 1.8 milyon dolara (57 milyon lira) satılacaktı ama müzayedeyi düzenleyen Bonhams verilen teklifi az buldu ve madalyonu satıştan çekti.

Kültür Sanat 22 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
1.8 milyon dolara satılan madalyon 1450 tarihli.

Fatih Sultan Mehmet’in henüz İstanbul’u fethetmeden önce şehzadeliği döneminde bir madalyonu yaptırılmıştı. 1450 tarihli bu madalyon, dün Londra’da Bonhams Müzayede Evi’nde düzenlenen açık artırmada satışa çıkarıldı., Fatih’in madalyonu için 1.8 milyon dolarlık teklif verildi. Lakin Bohhams bu teklifi az bulduğu için madalyonu satıştan çekti.

Gün içerisinde madalyonun satıldığı haberleri çıksa da Anadolu Ajansı’nın haberine göre müzayede evi 1.8 milyon dolarlık teklifin satış için belirtilen rezerv fiyatın altında kaldığı için satışın gerçekleştirilmediğini açıkladı.

Fatih Sultan Mehmet’in bilinen en eski çizimi

Fatih Sultan Mehmet’in bilinen en eski resmi olma özelliği taşıyan madalyon bir milyon dolar başlangıç fiyatıyla satışa sunulmuştu. Madalyonun üstünde “Büyük Prens, Büyük Emir, Sultan Mehmet Efendi” ifadeleri yer alıyor. Üstündeki delik nedeniyle boyuna takıldığı ya da bir yere asıldığı düşünülen madalyonun tılsım amaçlı kullanıldığı iddiası da Bonhams’tan paylaşılan bilgiler arasında.

Müzayedede 25 santimetreye 25 santimetre ölçülerinde, İznik yapımı olduğu düşünülen çini karo toplam 1.6 milyon liraya tekabul eden bir rakamla yeni alıcılarını buldu. Müzayedede Osmanlı dönemine ait gümüş tütsü 81 bin Türk Lirası’na satıldı.

Müzayedeler eski günleri arıyor: Bir milyar dolarlık kayıpMüzayedeler eski günleri arıyor: Bir milyar dolarlık kayıp

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.