Fransa ayakta! Ülkenin ulusal sembolü 1300 yıllık kılıç çalındı

Fransızların ulusal destanları 'Roland'da geçen 1300 yıllık kılıç saklandığı Rocamadour Tapınağı'nda artık yok. Polis, tarihi kılıcın nasıl olup ortadan kaybolduğunu bulmaya çalışıyor. Kılıç, bir kayaya saplanmış olarak duruyor ve sergileniyordu.

Kültür Sanat 5 Temmuz 2024

Kral Arthur’un kılıcı Excalibur İngilizler için ne anlam ifade ediyorsa Fransızlar için de Durandal o. Sekizinci yüzyılda yaşanan Roncevaux Geçidi Savaşı Fransızların bilinen en eski destanını ortaya çıkarmıştı. ‘Roland’ın Şarkısı’ adıyla bilinen bu destan aynı adlı şovalyenin kahramanlık hikâyesini anlatıyordu. Roland ile özleşleşen kılıcı Durandal, 1300 yılı aşkın bir süredir Rocamadour Tapınağı’nda muhafaza ediliyordu. Kılıç, “esrarengiz bir şekilde” ortadan kayboldu.

‘Durandal’ı özleyeceğiz’

Fransa’nın güneybatısındaki Rocamadour’un belediye başkanı Dominique Lenfant, kılıcın kaybolmasının ardından yaptığı açıklamada, “Durandal’ı özleyeceğiz. Yüzyıllardır Rocamadour’un bir parçasıydı.” ifadelerini kullandı. Kutsal Roma İmparatoru Şarlman’ın meleklerden alarak en iyi askerine verdiğine inanılan ve 22 Haziran’da kaybolan efsanevi kılıç, yaklaşık 1300 yıldır 10 metre yükseklikteki, insan erişimine elverişli olmayan bir tepenin üzerindeki kayaya saplanmış halde bulunuyordu.

Fransız basını olayı skandal olarak nitelendirirken bölge polisi de soruşturma başlattı. Ancak aradan geçen iki günde herhangi bir sonuca ulaşılamadı. Fransızların ulusal simgesinin kaybolması bu hafta sonu gerçekleştirilecek Parlamento Seçimleri’nin ikinci turunda da tartışma konularından biri oldu. Muhalefet, yetkilileri yeterli önlem almamakla suçluyor. Lot bölgesinde yer alan Rocamadour Tapınağı, turistlerin uğrak noktası olma özelliğini taşıyor. Turistlerin bu tapınağı ziyaret etmelerindeki en büyük motivasyon da Durandal kılıcını görmekti.

Nino Varon: Caz festivali Türkiye şartlarında cesaret isteyen bir başlangıçtıNino Varon: Caz festivali Türkiye şartlarında cesaret isteyen bir başlangıçtı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.