Frida Kahlo’nun hayatına farklı bir bakış

Meksikalı ressam Frida Kahlo hayatı ve filmlere konu olan aşkıyla belki de dünyanın en popüler sanatçılarından biri. Ancak 'Frida' isimli yeni bir belgesel sanatçının yaşamına farklı bir pencere açıyor.

Prömiyerini 2024 Sundance Film Festivali'nde yapan belgesel, Amazon Prime kataloğuna da eklendi.

Kültür Sanat 18 Mart 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Frida Kahlo, Leo Matiz Vakfı. Fotoğraf: Leo Matiz

Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun hayatına odaklanan ‘Frida’ belgeselinden haberler var. Prömiyerini 2024 Sundance Film Festivali’nde yapan belgesel Amazon Prime kataloguna eklendi.

Carla Gutiérrez‘in yönetmen koltuğunda oturduğu belgesel 47 yaşında ölen ressamın hayatının bilinmeyen yönlerine odaklanıyor. Arkasında eserleri dışında hiçbir şey bırakmayan ressam yaşamı ve özellikle büyük aşkı Diego Rivera’yla yaşadığı ilişki nedeniyle popüler bir kültür ögesine dönüştü. Belgesel Kahlo’yu belli başlıklardan ve kalıplardan sıyırarak onu kendi bakış açısından anlatmak amacıyla yola çıktı.

Belgesel Kahlo’nun Coyoacán’daki çocukluğuyla başlıyor. Hayatını değiştiren o büyük otobüs kazasıyla devam ediyor. Yatağında resim yapmaya ve kişisel portreler yapamaya başladığı süreci de ele alan belgesel Diego Rivera’yla ilişkilerini de takip ediyor.

Frida Kahlo, 1939. Fotoğraf: Nickolas Muray.

Belgesel yönetmeni Gutiérrez’in filmiyle ilgili görüşleri ise şöyle: “Kırılgan tarafını görmek ve o kararı vermekten ne kadar korktuğunu duymak benim için yeni bir şeydi. O sadece ‘Bu durum evliliğimi etkileyecek mi? Kocam ne hissedecek’ düşünceleriyle başa çıkmaya çalışan sıradan bir kadındı. Bunu görmek onu daha çok sevmemi sağladı.”

Belgeselde Kahlo’nun hikayesini seslendirme sanatçısı Fernanda Echevarría del Rivero tarafından anlatıyor. Hikaye sanatçının arşiv fotoğrafları ve görüntüleriyle birlikte Victor Hernandez Stumpfhauser tarafından hazırlanan film müziği eşliğinde sunuluyor.

Yaşamıyla bir edebiyat tarihi: Samim Kocagöz belgeseli İzmir ve Aydın'daYaşamıyla bir edebiyat tarihi: Samim Kocagöz belgeseli İzmir ve Aydın’da

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.