Yaşamıyla bir edebiyat tarihi: Samim Kocagöz belgeseli İzmir ve Aydın’da

Toplumcu gerçekçi edebiyat kuşağının önemli yazarlarından Samim Kocagöz’ün hayatını anlatan 'Samim Kocagöz: Mecburi İstikamet' belgeseli Anadolu yolculuğuna hazır. Mesut Gengeç'in yönettiği film 10 Mart'ta Aydın'da, 11 Mart'ta ise İzmir'de...

Kültür Sanat 7 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Toplumcu gerçekçi edebiyat kuşağının önemli yazarlarından Samim Kocagöz...

Samim Kocagöz 1940’lı yılların toplumcu gerçekçi edebiyat kuşağının en önemli yazarlarından. Yazarın Aydın Söke’de başlayan hayatını ve yaşamının tüm önemli dönemlerini aktaran ‘Samim Kocagöz: Mecburi İstikamet’ belgeseli geçen yıl tamamlanmış, ilk gösterimi İstanbul Beyoğlu Sineması’nda yapılmıştı.

Aynı zamanda bir edebiyat tarihi arşivi niteliğindeki ‘Samim Kocagöz: Mecburi İstikamet’ Anadolu yolculuğuna çıkıyor. 10 Mart saat 16.00’da Aydın Söke’deki Efes Kültür Merkezi’nde, 11 Mart saat 20.00’de İzmir Sanat KültürPark’ta izleyiciyle buluşacak.

Kocagöz’ü anlatan isimlerden biri yazar Doğan Hızlan.

İkinci Dünya’, ‘Bir Şehrin İki Kapısı’, ‘Yılan Hikayesi’, ‘Onbinlerin Dönüşü’, ‘Kalpaklılar ‘, ‘Mor Ötesi’ ve ‘Eski Toprak’ gibi kitapları bulunan Karagöz’ü anlatan belgesel ödüllü yönetmen Mesut Gengeç imzalı. Belgeselde Kocagöz’ün aile yaşamı, yazarlık serüveni, eserleri ve edebiyat dünyasına katkıları ele alınıyor. Ayrıca yazarı Türk edebiyatının önemli yazarlarından Doğan Hızlan, Feridun Andaç, oyuncu Tamer Levent, eski Dışişleri Bakanı yeğeni Şükrü Sina Gürel, oğlu Şükrü Kocagöz ve kendisini tanıyan İzmirli edebiyat çevreleri anlatıyor.

′Alandaki Delikanlı′ romanıyla 1979 yılında Lions Kulübü Hikaye Ödülü′nü, ′Mor Ötesi′ ile 1987 Ferid Oğuz Bayır Sanat Ödülü′nü ve Eski Toprak ile 1989 Orhan Kemal Roman Armağanı′nı kazanan Samim Karagöz′ün hayatını anlatan belgeseli Tamer Levent seslendiriyor. Müzikler Yıldıray Gürgen imzalı.

‘Samim Kocagöz: Mecburi İstikamet’ belgeseli bir yıllık bir çalışmanın ürünü.

Arşiv niteliği olacak bir çalışmaya imza attıklarını söyleyen Yönetmen Mesut Gengeç “Belgeselimizle Anadolu’da izleyicilerimizle buluşmaya hazırız.  Samim Kocagöz’ün hayatı, her yönüyle çok değerli bir yazar öyküsünü barındırıyor. Büyük bir titizlikle hazırladığımız bu belgeselde, yazarın yaşamına dair tüm tanıklıkları, hatıraları ve eserlerini aktarmaya çalıştık. Bir yıl süren çekimler boyunca özel belgeleri inceledik ve yazarın yakın çevresiyle de görüşmeler gerçekleştirdik. Bu çalışma, aynı zamanda edebiyat dünyamıza da ışık tutuyor” diyor. Yönetmen ayrıca yazarı tüm yönleriyle anlatmaya çalıştıklarını, amaçlarının Samim Kocagöz’ün eserlerini ve yaşam öyküsünü daha geniş kitlelerle buluşturmak olduğunu söylüyor.

📌 ‘Samim Kocagöz: Mecburi İstikamet’ belgeseli, 10 Mart saat 16.00’da Aydın Söke’deki Efes Kültür Merkezi’nde, 11 Mart saat 20.00’de İzmir Sanat KültürPark’ta izleyiciyle buluşacak.

İstanbul Modern bir kez daha gururlandırdı: BBC belgeseliyle dünya izleyecekİstanbul Modern bir kez daha gururlandırdı: BBC belgeseliyle dünya izleyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.