Gazze’ye destek bu kez işe yaradı: Coldplay’in Malezya konserine onay çıktı

Dünyanın en çok turlayan gruplarından Coldplay, Güneydoğu Asya konserlerine devam ediyor. Grubun Malezya konseri öncesi ülkedeki muhafazakar kesimlerin itrazlarına Başbakan'dan yanıt geldi: Coldplay Filistin'i destekliyor. Konsere mani bir durum yok.

Kültür Sanat 23 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Şu sıralar Güneydoğu Asya kentlerini turlayan Coldplay, Cakarta sonrası rotasını Malezya’ya çevirdi. Avustralya’da gördüğü büyük ilginin benzeriyle Güneydoğu Asya’da da karşılaşan grubun konser biletleri neredeyse her kentte tükenmiş durumda. Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da da durum farklı değil. Bu akşam başkentte konser verecek olan grubun ülkeye gelişi ise bir süredir tartışma konusu. Ülkedeki muhafazakar kesimde grubun ülkeye gelişi yoğun biçimde eleştiriliyor. Eleştirilerin temelinde ise grubun Malezya kültürüne aykırı davranışlar sergileme ihtimalinin bulunması yer alıyor. LGBTİ+ hareketine verdiği destekle bilinen İngiliz grup tam iptalle karşı karşıya kalmışken işler lehlerine döndü.

Filistin’e destek Coldplay konserini kurtardı

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonrası barış ve ateşkes çağrılarını sık sık yineleyen Coldplay bu tavrı sayesinde Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da konser gerçekleştirebilecek. Geçen yaz bir diğer İngiliz grubu The 1975’ın Kuala Lumpur konserinde grup üyelerinin öpüşmesi ülkede büyük tepkiye yol açmış, rock topluluğu apar topar ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Malezya İletişim Bakanı Fehmi Fadzilit, Coldplay’in Kuala Lumpur konseri için “Başbakan grubun Filistin’i çok desteklediğini söyledi. Akşamki konser konusunda iyimseriz” dedi. İngiliz grubun konseri günlerdir kamuoyunda tartışılırken meclis gündemine de taşınmıştı. Bunun üzerine kürsüden konuşan Başbakan Enver İbrahim grubun Filistin’e desteğinin ortada olduğunu, dolayısıyla da böylesi bir konserin engellenmesini gerektirecek bir durumun bulunmadığını belirtmişti.

Öte yandan İletişim Bakanı Fehmi Fadzilit konserle ilgili bir anahtardan söz etti ve bu konuyu organizatörlerle konuştuklarını söyledi. Bakanın söz ettiği anahtar konser anında her an elektriği kesme imkânı sağlayan bir teknoloji olarak biliniyor. The 1975 konseri sonrası bu uygulamanın Malezya kültürünü korumak için gerekli olduğunu düşünen kesimler bugün gerçekleşecek Coldplay konserinde anahtar uygulamasının gerekli olduğu görüşünde.

Coldplay 2011 yılında Facebook sayfalarında Freedom for Palestine adlı teklisini tanıtmıştı. Bu tekliden elde edilen gelir Filistin’e yardım sağlayan kuruluşlara aktarılıyor. Bunun dışında grubun 2019 yılında yayınladığı ‘Everyday Life’ albümünde yer alan ‘Arabesque’ adlı şarkıda Filistinli grup Le Trio Joubran ile de işbirliği yapmıştı. Grubun solisti Chris Martin Tokyo konseri sırasında yaptığı açıklamada Gazze’ye yönelik saldırıların sona erdirilmesi ve kalıcı barışın sağlanması için çağrıda bulunmuştu.

Coldplay menajerine, menajeri Coldplay'e: Milyon dolarlık davaColdplay menajerine, menajeri Coldplay’e: Milyon dolarlık dava

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.