Geç kalmanın böylesi: Sanatçı Keith Haring, Disney ile işbirliği yapacaktı

Çalışmalarında Mickey Mouse'a sıklıkla yer veren sanatçı Keith Haring çok geç yaşta ölmeseydi en büyük hayali gerçek olacaktı. Sanatçının yeni yayınlanan biyografi kitabına göre Disney sanatçıyla işbirliği için harekete geçmişti.

Ancak o mektup, sanatçının 16 Şubat 1990'daki ölümünden sadece birkaç saat sonra evine ulaşabildi...

Kültür Sanat 5 Mart 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Pop art ve graffiti sanatının önemli isimlerindendi Keith Haring. Babasının yolundan giden sanatçı New York alt geçitlerine tebeşirle çizdiği grafiklerle başladığı kariyerinde hayal dünyasını kısa sürede geliştirmiş, dikkatleri üstüne çekmişti. Bu azmi onu sanatının tepelerinde gezdirirken henüz 31 yaşında AIDS nedeniyle yaşama veda etti.

Bu kısa yaşamın biyografisini Brad Gooch yazdı ve ‘Radiant’ ismiyle yayımladı. Haring’in hayatındaki geç gelen mektup da bu kitapla ortaya çıktı.

Haring’in en büyük isteği Disney ile çalışmaktı. Öyle ki bunu Interview dergisine 1984’te verdiği söyleşide de anlatmıştı. Gooch da yazdığı biyografide Haring’in Disney, Warhol ve Picasso’yu 20. yüzyılın en büyük sanatçıları olarak gördüğünü yazmış ve Disney ile Haring arasında tutkulu bir bağ olduğunu anlatmıştı.

Kitaba göre Disney’in ticari hizmetler departmanından Louis Fullmer’e tam da bu hayalini gerçekleştireceği teklifini mektupla göndermişti. Disney-Haring iş birliği için görüşmek ve Haring’in gözünden Mickey Mouse’a odaklanmak istediğini bildiren mektup sanatçının 16 Şubat 1990’daki ölümünden sadece birkaç saat sonra evine ulaşmıştı. En büyük hayaline giden mektubun ölümünden sonra ona gönderilmesi için “hüzünlü bir ironi” diyor Gooch.

Disney 2021 yılında Haring’in Keith Haring Vakfıyla anlaşmış ve saat, tişört, çanta gibi ürünleri Haring’in Mickey Mouse resimleriyle üretip satışa sunmuştu.

İstanbul'a bir sanat mekanı daha: Dünyanın en eski tersanesi İstanbul Sanat Müzesi olduİstanbul’a bir sanat mekanı daha: Dünyanın en eski tersanesi İstanbul Sanat Müzesi oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.