Geçen yıl iptal edilen Altın Portakal’a kriz ayarı

Sansür kriziyle geçen yılın en çok konuşulan kültür sanat etkinliği Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden haberler var. Festivalin 5-12 Ekim'de düzenlenecek. Festivalin yeni direktörü de sinema yazarı Deniz Yavuz.

Kültür Sanat 18 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Muhittin Böcek, Altın Portakal Film Festivali’nin tarihini duyurdu.

Geçen sene 60. yaşını kutlayacak olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin sansürlenmesiyle başlayan süreç festivalin iptaline neden olmuştu. Sansür krizi nedeniyle geçen yılın en tartışmalı kültür sanat etkinliklerinden biri oldu festival.

2024 yılında festival yapılacak mı, sansür kriziyle yüzleşilecek mi sorularının yanıtı merak ediliyordu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e de tepki vardı. Başkan 2023 bitmeden festivali yapacaklarını duyurmuştu, ancak festival yapılamadı.

Bir süredir sessizliğini koruyan festivalden yeni haber geldi. Başkan Muhittin Böcek, Altın Portakal Film Festivali’nin yapılacağı tarihi sosyal medyadan duyurdu. Kentin “gururu” olduğunu söylediği Antalya Altın Portakal Film Festivali 5-12 Ekim’de Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek. Böcek açıklamasında bu sene festivalin sanat direktörlüğünü sinema yazarı Deniz Yavuz’un üstlendiği de duyurdu. Tüm sinemaseverleri “sinemanın ışığı” altında festivale davet etti.

Altın Portakal yaz boz tahtasına dönmüştü

‘Kanun Hükmü’ geçen sene Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Belgesel Yarışması kategorisinde gösterilecekti. Ancak filmdeki bir kişi hakkında yargı süreci devam ettiği gerekçesiyle Altın Portakal Film Festivali yönetimi tarafından programdan çıkarılmıştı.

Jüri üyeleri ve yarışmadan çekilen 29 filmin yapımcı ve yönetmenleri, filme ve yönetmene destek vermişti. Sinema emekçilerinin ve festival jürisinin protestolarının ardından film bir kere daha programa alınmıştı, ancak bu kez de Kültür Bakanlığı, Adalet Bakanlığı devreye girmişti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Altın Portakal Film Festivali’nde terör örgütü propagandasının yapılmasına müsaade edilemez” diyerek ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin propaganda filmi olduğunu ilan etmişti. Tartışmalı süreç 60. Altın Portakal Film Festivali’nin iptaliyle sonlanmıştı. En son 12 Eylül askeri darbesi sırasında düzenlenmeyen Antalya Altın Portakal Film Festivali bir haftalık kriz sonunda iptal edilerek sinema tarihinde kayda geçti.

Sansürlenen Altın Portakal'ın perde arkası: 'Turizm Bakanı aradı, CHP'li Belediye Başkanı filmi çıkardı'Sansürlenen Altın Portakal’ın perde arkası: ‘Turizm Bakanı aradı, CHP’li Belediye Başkanı filmi çıkardı’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.