Herkes fragmanı konuşuyor, 10Haber ise Kolezyum’u

Ridley Scott'ın yeni filmi 'Gladyatör 2' 15 Kasım'da izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Fragmanı yayınlanan film şimdiden heyecan yaratırken tarihçilerin de dikkatini çekti. İçi suyla doldurulan Kolezyum gündemde.

Kültür Sanat 10 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Ridley Scott’ın merakla beklenen devam filmi ‘Gladyatör 2’ kasım ayında izleyiciyle buluşmak için gün sayıyor. Sinema salonlarındaki büyük buluşma öncesindeyse filmden önce ilk kareler şimdiden de fragman yayınlandı. İlk filminde Russell Crowe’u gördüğümüz yapımın devamında karşımıza çıkan Paul Mescal performansıyla şimdiden büyük beğeni topladı. Hatta hep âdet olduğu üzere de halefi Russell Crowe ile kıyaslanmaya başlandı. 15 Kasım 2024’te gösterime girecek filmi belli ki sinemaseverler kadar tarihçiler de çok konuşacak.

Konu tarihle alakalı bir film olunca ister istemez akıllara tarihsel gerçekliğe ne denli uyulduğu sorusu geliyor. Bu sorunun cevabını Antik Çağ konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan tarihçi Gürkan Ergin X hesabından paylaşımlarıyla veriyor. Ergin fragmanda da görüldüğü gibi Colloseum’un suyla doldurulması ve bu alanda su savaşları yapılması konusuna değiniyor. Pek çoğumuz için fantastikmiş gibi görünebilecek bu olayı Antik Roma’da gerçekten uygulanıyordu. Hatta Anadolu’da da benzerinin Bergama’da yapıldığı tahmin ediliyor. Tarihçi Gürkan Ergin ses getiren fragman sonrası sosyal medya paylaşımında şunları söyledi:

‘Colloseum’un bu hali ilk defa gösteriliyor’

“Colosseum’un suyla doldurulup deniz savaşlarının yapılması konuya aşina olmayanları şaşırtmıştır belki. Beni de şaşırttı, çünkü sanırım ilk defa bir filmde gösteriliyor. Yazıda bahsedildiği gibi bu gerçek. İlave bağlam vereyim. Tarihsel deniz muharebelerinin böyle canlandırılmasına “naumakhia” deniyor. Colosseum’un bu şekilde kullanıldığını Martialis (Spect. 27-30, 34), Suetonius ve Cassius Dio söylüyor. Klasikbilimciler arasında arena buna ne kadar müsaitti tartışması var, zira kazılar su geçirmez harç (opus signinum) ve su tahliyesini sağlayan drenajlara ait kanıtlar ortaya çıkarmış olmasına karşın filmde gösterilen miktarda suyu doldurup boşaltacak bir sistem yok. Belki arenaya çok az su doldurulması söz konusu olabilir. O yüzden yazıda bahsedildiği gibi altı düz gemilerin filmdekinden daha mütevazı gösterilerde kullanılmış olması mantıklı.”

Filmde Kolezyum’un suyla doldurulmuş hali gösteriliyor.

“Colosseum dışında bir de Campus Martius’ta Augustus’un “stagnum”u var ki o sırf bu amaçla kazılmış 536×357 metre ölçülerinde (Mon. Anc. 23) devasa bir gölet. Sadece bunu doldurmak için su kemeri (Aqua Alsietina) inşa edilmiş. Bunların dışında mesela Claudius’un Fucine Gölü’nde ve Traianus’un Castel Sant’Angelo’nun kuzeybatısında inşa ettirdiği örnekleri biliyoruz. İmparatorluğun başka yerlerinde daha küçük ölçekli olanlar da mevcut: Verona, Augusta Emerita vs.”

Boğaz'da bir İstanbul yaz gecesi ve Arlo ParksBoğaz’da bir İstanbul yaz gecesi ve Arlo Parks

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.