Granitli restorasyona tepki büyüyor: 4500 yıllık piramit tehlikede

Mısır'da 4500 yıllık Mikerinos Piramidi'nin granitle kaplayacak restorasyon projesi tartışmaların odağında. Üç yıl sürmesi planlanan restorasyonda granit kaplamanın kullanılacağının açıklanması üzerine tepkiler yükseldi.

Kültür Sanat 2 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Mikerinos Piramidi, 62 metre yüksekliğinde. Giza piramitleri arasında en küçük yapı.

Giza piramitlerinin en küçüğü Mikerinos için granit kaplamalı kapsamlı bir restorasyon planlanıyor. Mısır’ın en önemli simgelerinden olan tarihi yapıdaki restorasyonun en az üç yıl sürmesi bekleniyor. 4500 yıllık geçmişe sahip piramidin restorasyonun içeriği ortaya çıkınca kıyamet koptu. Japonya’nın üstleneceği açıklanan restorasyona tepkiler dinmiyor. Hükümet en az üç yıl sürecek restorasyonun arkasında dururken birçok uzman projeye tepki gösteriyor. Sosyal medyada ise restorasyona eleştiriler artarak devam ediyor. Bazı uzmanlar projeyi “Piza Kulesi’ni düzeltmeye” benzetiyor. 62 metre yüksekliğe sahip Mikerinos Piramidi’nin milattan önce 2510 yılında tamamlandığı tahmin ediliyor.

Piramit restorasyonun akıbeti belirsiz

BBC Türkçe’de yer alan habere göre eleştiriler üzerine Mısır hükümeti projeyi gözden geçirmeleri için uzmanlardan oluşan bir komisyonu görevlendirdi. Ancak yeniden değerlendirme sonrasında restorasyon projenin değişip değişmeyeceği şimdilik muamma. Zira piramit üstündeki çalışmalar başladı. Kahire’deki Misr Üniversitesi’nden akademisyen İbrahem Badr X’ten paylaştığı yorumda projeyi tam bir felaket olarak tanımladı ve şunları söyledi: “Restorasyon için uygulanan evrensel kuralları okumaları gerekiyor. Özellikle de Mısır’daki tarihi yapılarla ilgili olanları. Restorasyon konusundaki uzmanlara ve arkeologlara danışmadan alınan bir kararla nasıl piramit kaplanabilir?”

Kahire Amerikan Üniversitesi’nden araştırmacı Salima İkram ise Facebook’ta Mikerinos Piramidi restorasyonunun “çok iyi bir fikir olarak görünse bile” bugün iyi bir fikir olduğu düşünülen projelerin genelde 10 yıl sonra eleştirildiğini dile getirdi.

Bakan açıkladı: Antik kentler artık geceleri de ziyaret edilebilecekBakan açıkladı: Antik kentler artık geceleri de ziyaret edilebilecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.