Gustav Klimt’in son harikası rekor fiyata satıldı

Gustav Klimt'ın son başyapıtı 'Yelpazeli Kadın' Avrupa'da açık artırmayla satılan en pahalı sanat eseri oldu. 108.4 milyon dolara alıcı bulan tablo, ressamın son başyapıtı olması yönüyle öne çıkıyor.

Kültür Sanat 29 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
'Yelpazeli Kadın' Gustav Klimt'in beklenmedik ölümünden önce yaptığı son tablo.

Avusturyalı ressam Gustav Klimt’in  ‘Yelpazeli Kadın/Lady With a Fan’ adlı tablosu, 108.4 milyon dolarlık bir fiyatla satılarak Avrupa’da açık artırmayla satılan en pahalı sanat eseri oldu. Tablo, ressamın son başyapıtı olması yönüyle öne çıkıyor.

29 yıl sonra ilk kez piyasada görülen ‘Yelpazeli Kadın’, Sotheby’s Müzayede evi tarafından müzayedeye çıkarılmıştı. Yetkililer tablonun yaklaşık olarak 80 milyon dolara satılmasını bekliyordu ancak sürpriz bir şekilde rekor fiyata alıcı buldu. Bu aynı zamanda Klimt’in de en pahalı eseri oldu, sanatçı kendi rekorunu kırdı. Müzayede 10 dakika sürdü, dört teklif arasında gidip geldi. Hong Kong’lu bir koleksiyoncu adına salonda teklif veren Patti Wong, tablonun yeni sahibi oldu.

Sotheby’s yetkilisi Helena Newman tabloyu, “sınırları zorlayan deneysellik dolu bir teknik başarı, aynı zamanda mutlak güzelliğe duyulan samimi bir övgü” şeklinde tanımladı.

Tablodaki kadın kim bilinmiyor

1918 tarihli ‘Yelpazeli Kadın’ kim olduğu hala gizemini koruyan bir portre. Sotheby’s yetkilisi Helena Newman, eseri diğer Klimt çalışmalarından farklı bir yere koyarak, “Sınırları zorlayan deneysellik dolu bir teknik başarı, aynı zamanda mutlak güzelliğe duyulan samimi bir övgü” şeklinde tanımladı.

Türk sinemasının en büyük miti: Türkan ŞorayTürk sinemasının en büyük miti: Türkan Şoray

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.