Hint oyuncu Anil Kapoor’dan yapay zekaya karşı hukuk zaferi

Hindistan'da bir mahkeme Bollywood yıldızı Anil Kapoor'un açtığı davayı haklı buldu. Görüntüsü ve sesinin yapay zekayla kendisinin izni olmaksızın kullanması sonrası 16 farklı kişi ve kuruma dava açan oyuncu, davaya kazanması sonrası bunu tüm sanatçılar için bir hukuk zaferi olarak nitelendirdi.

Kültür Sanat 23 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Bollywood yıldızı aktör Anil Kapoor, Yeni Delhi’deki bir mahkemede önemli bir zafer kazandı. Yapay zekayla kendisine benzeyen bir görüntünün oluşturulmasına karşılık açtığı davada mahkeme, yıldız oyuncuyu haklı buldu. Kendi görüntüsü ve sesinin izin alınmaksızın yapay zeka yardımıyla kullanılması son dönemde hem müzik hem sinema dünyasının en çok karşılaştığı sorunlar arasında. Öyle ki Hollywood’da bu yüzden başlayan son 50 yılın en büyük grevi beşinci ayını da geride bırakmak üzere.

Düzinelerce Bollywood filminin yanı sıra Oscar ödüllü drama ‘Milyoner’ filminde de rol alan Anil Kapoor, 16 kişi ve kuruma birden açtığı davada mahkeme, aktörü haklı buldu. Mahkeme, yayınladığı kararda şu ifadelere yer verdi: Sanatçının adını, benzerliğini, görüntüsünü, sesini veya kişiliğinin diğer herhangi bir yönünü herhangi bir ticari ürün, zil sesi oluşturmak için, parasal kazanç için veya başka bir şekilde kullanmalarının engellenmesine karar verilmiştir.

Anil Kapoor: Diğer oyuncular için de harika bir karar

Mahkemenin kararı sonrası Variety’ye konuşan Anil Kapoor duyduğu memnuniyeti şu ssözlerle belirtti: “Kararın sadece benim için değil, diğer oyuncular için de çok ilerici ve harika olduğunu düşünüyorum. Çünkü yapay zeka teknolojisi her geçen gün gelişiyor.”

Yaptığı açıklamada Hollywood’da aylardır devam eden grevi de unutmayan Bollywood yıldızı Anil Kapoor, grevdeki oyuncularla dayanışma içinde olduğunu ifade etti. Hollywood’da da kazandığı bu hukuk zaferini olumlu haber olarak karşılayacaklarını umduğunu belirtti.

Spotify platformdan kaldırmıştı: Yapay zeka bestesi Grammy adayıSpotify platformdan kaldırmıştı: Yapay zeka bestesi Grammy adayı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.